Battery Street Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Battery Street Tunnel
WA-99.svg
Blank.png
Kruist Seattle
Lengte 650 meter
Openstelling 24-07-1954
Intensiteit 43.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Battery Street Tunnel is een in onbruik geraakte tunnel in de Verenigde Staten, gelegen in Seattle. De tunnel is 650 meter lang en was voorheen onderdeel van de State Route 99.

Kenmerken

De Battery Street Tunnel ligt in het verlengde van het Alaskan Way Viaduct en is een tweebuizige tunnel van 650 meter lengte. De tunnel ligt, zoals de naam al aangeeft, onder Battery Street in het noorden van Downtown Seattle en is gelegen in een S-bocht. Het zuidelijke portaal is ter hoogte van 1st Avenue, het noordelijke portaal bij Denny Way. De tunnel telt 2x2 rijstroken. De tunnel heeft twee rijbanen van 7,6 meter breedte. De doorrijhoogte is 4,4 meter.

Geschiedenis

Tijdens de planning werd de tunnel in de jaren '40 aangeduid als een "subway" of "depressed roadway". Oorspronkelijke plannen uit 1947 voorzagen een verdiepte aanleg in plaats van een tunnel. In 1949 werd echter voor een tunnel gekozen.

De Battery Street Tunnel is in dezelfde tijd als het aansluitende Alaskan Way Viaduct aangelegd en opende op 24 juli 1954 voor het verkeer, alhoewel de tunnel pas op 20 september 1954 volledig voltooid was. De aanleg kostte $ 2,8 miljoen en werd 50/50 verdeeld tussen de stad Seattle en de staat Washington.[1]

De tunnel is vervangen door de Alaskan Way Viaduct replacement tunnel. Na openstelling van de nieuwe boortunnel in 2019 is de Battery Street Tunnel afgesloten en buiten gebruik gesteld. Hierbij heeft men eerst alle installaties verwijderd en daarna de tunnel volgestort met puin van het afgebroken Alaskan Way Viaduct en deels met beton. De oude tunnelmonden zijn met grond volgestort. Aan de noordzijde is hierover een stadsweg gebouwd, aan de zuidzijde is enkel nog een talud met gras zichtbaar.

Verkeersintensiteiten

In 2012 reden dagelijks 43.000 voertuigen door de tunnel.

Referenties

Bruggen en tunnels in Seattle

Alaskan Way ViaductEvergreen Point Floating BridgeHood Canal BridgeInterstate 90 Floating BridgesShip Canal BridgeSpokane Street ViaductTacoma Narrows BridgeWest Seattle Bridge

Alaskan Way Viaduct replacement tunnelBattery Street TunnelMount Baker Tunnel