Baustelle

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Een Baustelle op de A31 ter hoogte van Meppen in 2017.

Een Baustelle is de term voor wegwerkzaamheden in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Er bestaan de volgende typen Baustellen;

  • Dauerbaustellen: wegwerkzaamheden van langere duur, vaak voor (groot) onderhoud, nieuwbouw en verbredingen. De duur is meestal minimaal enkele maanden tot vele jaren.
  • Tagesbaustellen: kortdurende wegwerkzaamheden overdag, vaak tijdens kantooruren, bijvoorbeeld voor schilderwerkzaamheden, het maaien van bermen en kleine reparaties.
  • Baustelle in der Nacht: kortdurende wegwerkzaamheden in de nacht, om de overlast overdag te beperken.

Typerend in Duitsland zijn de lage maximumsnelheden bij Baustellen, op Autobahnen komt 60 km/h veel voor, vooral in combinatie met smalle rijstroken. Ook is het gebruikelijker dan in Nederland dat rijstroken langdurig worden afgesloten voor werkzaamheden. Renovatiewerkzaamheden aan bruggen komen veel voor.

De verkeersvoering bij Baustellen varieert, wanneer mogelijk probeert men de volledige capaciteit in gebruik te houden, maar dit is niet altijd mogelijk omdat vluchtstroken in Duitsland smaller zijn en er niet altijd ruimte is voor een 4-0 systeem. Daarom wordt vaak gewerkt met 2-0, 2-1 of 3-1. Een ander probleem is dat bruggen soms niet sterk genoeg zijn voor een 4-0 systeem (4 rijstroken op één rijbaan). Incidenteel moeten bruggen die gepland zijn om gesloopt te worden, eerst worden versterkt voor een 4-0 systeem, om daarna gesloopt te worden als de eerste nieuwe overspanning gereed is.