Baustelle

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Baustelle op de A31 ter hoogte van Meppen in 2017.

Een Baustelle is de term voor wegwerkzaamheden in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Er bestaan de volgende typen Baustellen;

  • Dauerbaustellen: wegwerkzaamheden van langere duur, vaak voor (groot) onderhoud, nieuwbouw en verbredingen. De duur is meestal minimaal enkele maanden tot vele jaren.
  • Tagesbaustellen: kortdurende wegwerkzaamheden overdag, vaak tijdens kantooruren, bijvoorbeeld voor schilderwerkzaamheden, het maaien van bermen en kleine reparaties.
  • Baustelle in der Nacht: kortdurende wegwerkzaamheden in de nacht, om de overlast overdag te beperken.

Typerend in Duitsland zijn de lage maximumsnelheden bij Baustellen, op Autobahnen komt 60 km/h veel voor, vooral in combinatie met smalle rijstroken. Ook is het gebruikelijker dan in Nederland dat rijstroken langdurig worden afgesloten voor werkzaamheden. Renovatiewerkzaamheden aan bruggen komen veel voor.

De verkeersvoering bij Baustellen varieert, wanneer mogelijk probeert men de volledige capaciteit in gebruik te houden, maar dit is niet altijd mogelijk omdat vluchtstroken in Duitsland smaller zijn en er niet altijd ruimte is voor een 4-0 systeem. Daarom wordt vaak gewerkt met 2-0, 2-1 of 3-1. Een ander probleem is dat bruggen soms niet sterk genoeg zijn voor een 4-0 systeem (4 rijstroken op één rijbaan). Incidenteel moeten bruggen die gepland zijn om gesloopt te worden, eerst worden versterkt voor een 4-0 systeem, om daarna gesloopt te worden als de eerste nieuwe overspanning gereed is.

Verkeersveiligheid

De verkeersveiligheid is een groot probleem bij Baustellen in Duitsland. Anders dan in Nederland of Frankrijk is er sprake van vele langdurige werkzaamheden die een impact hebben op de doorstroming. Vooral bij wegwerkzaamheden waar minder rijstroken beschikbaar zijn zorgt dit voor een Dauerstau, een file die er vaak de hele dag door staat. In de filestaart gebeuren zeer veel ernstige ongevallen, vaak met vrachtwagens die met volle snelheid op files inrijden.

Er is een duidelijke relatie tussen Baustellen en het aantal ongevallen. Bij het Autobahnpolizeistation Parsberg, dat verantwoordelijk is voor een 50 kilometer lang traject van de A3 tussen Nürnberg en Regensburg steeg het aantal ongevallen met 68% na de inrichting van een Baustelle.[1] Bij een Baustelle die op de A7 bij Schwarmstedt was ingericht gebeurden in 2 maanden tijd 200 ongevallen met 3 doden.[2][3] In 2017 nam het aantal ongevallen waarbij vrachtwagens op files bij Baustellen inreden duidelijk toe in de regio Osnabrück.[4]

Zie ook

Referenties