Bayern

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad München
Grootste stad München
Oppervlakte 70.552 km²
Inwonertal 12.538.000
Lengte snelwegennet 2530 km
Eerste snelweg 1935
Afkorting BY

Bayern (Nederlands exoniem: Beieren) is een staat van Duitsland. De staat ligt in het zuidoosten van het land en is ongeveer twee maal zo groot als de landoppervlakte van Nederland en telt ruim 12,5 miljoen inwoners. De staat is in oppervlakte gemeten de grootste deelstaat van Duitsland. Hoofdstad en grootste stad is München.

Inleiding

Ligging

Bayern ligt in het zuidoosten van Duitsland en grenst kloksgewijs aan Thüringen, Sachsen, Tsjechië, Oostenrijk, Baden-Württemberg en Hessen. Via de Bodensee grenst de staat ook aan Zwitserland. Bayern ligt niet aan zee. De staat meet maximaal 365 kilometer van noord naar zuid en maximaal 290 kilometer van oost naar west.

Landschap

De staat heeft een gevarieerd landschap. In het zuiden domineren de Alpen, alhoewel de echt hoge bergen binnen 20 kilometer van de Oostenrijkse grens liggen. De hoogste top is de 2962 meter hoge Zugspitze, tevens de hoogste berg van heel Duitsland. In het oosten ligt het Bayerischer Wald waarvan de Großer Arber tot 1456 meter reikt. In het noorden liggen het Fichtelgebirge, de Rhön en de Spessart. Het midden van Bayern bestaat voornamelijk uit vlak tot glooiend hoogland dat in hoogte varieert van 350 naar 700 meter met enkele kleinere heuvelruggen. Er zijn omvangrijke bosgebieden in Bayern. De grootste rivier is de Donau. Andere grote rivieren zijn de Main, Inn, Lech, Iller, Naab, Regen en de Salzach. In het zuiden van Bayern liggen enkele grote meren, waaronder de Bodensee, Ammersee, Starnberger See en Chiemsee. Daarnaast zijn er talloze kleinere meren.

Steden

Bayern kent een aantal grote steden. München is de hoofdstad en grootste stad en telt 1.330.000 inwoners. Nürnberg telt 500.000 inwoners en is de tweede stad van Bayern. Andere steden met meer dan 100.000 inwoners zijn Würzburg, Fürth, Erlangen, Ingolstadt, Augsburg en Regensburg. Steden met een regionaal belang zijn Hof, Bayreuth, Bamberg en Schweinfurt in het noorden, Weiden, Deggendorf, Straubing en Passau in het oosten en Rosenheim, Landsberg, Kempten, Memmingen en Lindau in het zuiden. Het centrale deel van Bayern kent weinig grote plaatsen.

Geschiedenis

Bayern bestond als koninkrijk in 1806. Salzburg en Tirol behoorden hier ook tijdelijk toe, maar werden uiteindelijk onderdeel van Oostenrijk. In 1871 werd Bayern een onderdeel van het Duitse Rijk. Oorspronkelijk behoorde ook het grootste deel van Rheinland-Pfalz tot Bayern, als exclave. De overige grenzen zijn al intact sinds begin 19e eeuw, anders dan veel andere staten van Duitsland die pas na de Tweede Wereldoorlog in de huidige vorm ontstonden.

Economie

Bayern was oorspronkelijk een vrij arm en agrarisch gebied. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam de economie goed tot ontwikkeling, om uiteindelijk één van de welvarendste staten van Duitsland uit te groeien. De economie is divers, met grote automerken als BMW en Audi, financiële instellingen als Munich Re en Allianz en de gigant Siemens. De regio München is qua inwonertal de snelstgroeiende van Duitsland. Tussen 1997 en 2006 was er een stijging in inwonertal van 6%, terwijl deze in andere delen van Duitsland stagneerde of zelfs daalde.

Wegennet

Autobahnen

De Autobahnen van Bayern.

Bayern omvat een groot netwerk van autobahnen, dat echter niet bijzonder dicht is. In Bayern ligt 2.530 kilometer autobahn, 20% van de totale Duitse autobahnlengte en het omvangrijkste netwerk van alle Duitse staten. Dit komt met name door het grote aantal lange-afstandssnelwegen in de staat gecombineerd met de grote oppervlakte. De A3 verloopt voor 415 kilometer door Bayern, meer dan de helft van de totale lengte van deze snelweg en tevens het langste stuk van een autobahn binnen één staat. Nog 5 andere autobahnen liggen voor meer dan 200 kilometer lengte in Bayern. Het autobahnnet is voornamelijk gebouwd voor doorgaand verkeer, er zijn relatief weinig stedelijke autobahnen. Rondom de grote steden München en Nürnberg worden lokaal en internationaal verkeer gemixt over dezelfde autobahnen.

Rondom München ligt een incomplete autobahnring, de A99. Nürnberg heeft geen volledige autobahnring, maar wordt omgeven door segmenten van de A3, A6 en A9. De A9 is volledig met 2x3 rijstroken of meer uitgebouwd over het grondgebied van Bayern. De A8 kent significante trajecten met 2x3 rijstroken. De A7 verloopt deels door Bayern en deels door Baden-Württemberg en is de rustigste transportas van Bayern. De A3, A8 en A9 zijn het drukst, de A6 valt hier tussenin, alhoewel de drukte toeneemt. Tussen het noorden en het zuiden van Bayern kan men zowel de A9 als de A93 gebruiken. In het oosten van Bayern liggen de relatief rustige A92, A93 en de A94. De Bodensee is via de A96 met de rest van de deelstaat verbonden.

Geschiedenis

Een aantal van de oudste autobahnen, reichsautobahnen genaamd, liggen in Bayern. Reeds in 1935 werden de eerste snelwegen opengesteld. Tegen 1940 had Bayern twee lange-afstandssnelwegen, de A8 tussen Ulm en Salzburg, die onderbroken was in München en de A9 tussen Hof en München. Tevens waren korte delen van de A3 en A6 voltooid bij Nürnberg. Ook waren werkzaamheden begonnen aan de A70, A72 en A93, maar die zijn niet voor de Tweede Wereldoorlog opengesteld.

De autobahnbouw werd in de jaren '50 hervat. Een van de eerste projecten die opengesteld werd, was de A93 tussen Regensburg en het Dreieck Holledau. De overige autobahnen gingen vooral vanaf de jaren 60 in aanbouw, met name de A3 vanaf Aschaffenburg via Würzburg en Nürnberg naar Regensburg, de A7 tussen Fulda en Würzburg, de A6 tussen Heilbronn en Nürnberg, de A93 tussen Rosenheim en de Oostenrijkse grens bij Kiefersfelden en de A95 tussen München en Starnberg.

In de jaren '70 werd voornamelijk gebouwd aan de A99 rond München, waarbij in eerste instantie alleen de oostelijke en noordelijke delen werden opgeleverd. Tevens werd de A3 verder van Regensburg richting Passau opengesteld hoewel de weg pas begin jaren '80 voltooid werd. Nog in de jaren '70 opende de A7 van Ulm naar Kempten. Omdat de Voralpenautobahn A98 nog gepland was in die tijd, is pas laat met de bouw van de A96 tussen Memmingen en München begonnen. In de jaren '70 startte men met de bouw van de A93 tussen Weiden en Regensburg. Uit dezelfde tijd stammen zowel de A70 tussen Schweinfurt en Bayreuth en de A73 in de regio Nürnberg. In de jaren '70 werd de A9 tussen Nürnberg en München naar 2x3 rijstroken verbreed, het eerste grote verbredingsproject van de staat.

Vanaf de jaren 80 ging het bouwtempo omlaag, de A3 werd voltooid. Belangrijk was de voltooiing van de A7 tussen Würzburg en Ulm in 1986. Tevens werd de A93 gefragmenteerd opgeleverd. De situatie rond München werd behoorlijk penibel omdat het doorgaande verkeer nog altijd om of door de stad moest. Een volledige autobahnverbinding kwam lange tijd niet van de grond. In 1989 werd de A94 tussen München en Forstinning opengesteld. De A92 tussen München en Deggendorf werd rond 1989 gecompleteerd.

Gedurende de jaren '90 werden relatief weinig snelwegen opengesteld. Uitzondering is de A96 tussen Memmingen en München waar de B18 langzamerhand omgebouwd werd. Tevens werd de A72 bij Hof voltooid en tot aan 2000 werd de A93 geleidelijk naar Hof uitgebreid. Zeer belangrijk was de opening van de A99 aan de westzijde van München in 1998 en 1999, waarmee één van de grootste knelpunten in Duitsland opgelost werd.

Vanaf 2000 werden vooral ontbrekende schakels opengesteld, zoals de A6 van Amberg naar de Tsjechische grens, de A99 aan de zuidwestkant van München, de A96 bij Memmingen en Wangen en de A7 tussen Kempten en Füssen. In het noorden van Bayern werd het wegennet beter met dat van Thüringen geïntegreerd met de openstellingen van de A71 en A73.

Eén van de grootste projecten is de verbreding van de A3 tussen Aschaffenburg en het Kreuz Biebelried naar 2x3 rijstroken. Dit project kost 1 miljard euro en is tussen 1995 en 2021 in veel fases gerealiseerd.

Toekomst

Er zijn niet al te veel grote nieuwbouwprojecten in Bayern. Het grootste project is de verlenging van de A94 tussen München en Passau. Dat project startte in 2010. Wel worden meer en meer snelwegen verbreed. Tevens wordt tussen de zomer van 2020 en medio 2025 de A3 tussen Würzburg en Nürnberg naar 2x3 rijstroken verbreed. Op de lange termijn volgt wellicht het deel van Nürnberg naar Regensburg.

Andere verbredingsprojecten zijn de A8 tussen Ulm en Augsburg, de A6 tussen Heilbronn en Nürnberg en de A8 tussen Rosenheim en Salzburg. Ook moeten enkele wegvakken naar 2x4 rijstroken worden verbreed, zoals de A8 tussen München en Rosenheim, delen van de A99 rond München en de A9 tussen het Kreuz Neufahrn en het Dreieck Holledau.

Er zijn plannen om de A99 aan de zuidzijde van München langzaam te voltooien. Het is het waarschijnlijkst dat het zuidwestelijke deel tussen de A95 en A96 het eerst gebouwd wordt. De status van het deel tussen de A995 en A95 is nog niet bekend. Deze delen vereisen omvangrijke tunnels. De Voralpenautobahn wordt niet meer gebouwd.

Autobahnähnliche Straßen

Zie ook Lijst van Autobahnähnliche Straßen in Bayern.

Bayern heeft een aantal lange-afstandswegen die autobahnähnlich zijn uitgebouwd. Dit zijn bijvoorbeeld de B2 tussen Donauwörth en Augsburg, de B17 tussen Augsburg en Landsberg en de B19 in de Oberallgäu. Tevens zijn er wat autobahnähnliche wegen rond Nürnberg, waaronder de Südwesttangente Nürnberg, die geen ander nummer heeft. Belangrijke nieuwbouwprojecten zijn de B15n tussen Regensburg, Landshut en Rosenheim, en de B26n rond Würzburg.

Bundesstraßen

Omdat Bayern met name in het centrale deel geen autobahnen heeft, vervullen bundesstraßen hier een belangrijk doorgaand belang. In het centrale deel spelen met name de B2, B13, B16 en B25 een belangrijke rol. In het Bayerischer Wald in het grensgebied van Tsjechië zijn de B11, B20 en B85 van belang. In het zuiden zijn de B12, B16 en B17 van belang.

Wegnummering

De Autobahnen zijn gezoneerd. Van de hoofdroutes lopen de A3, A6, A7, A8 en A9 door Bayern. Bij Nürnberg komen de A3, A6 en A9 samen, naast Köln het enige punt in Duitsland waar 3 hoofdroutes samenkomen. De overige snelwegen zijn zonaal genummerd. De serie 70 t/m 73 ligt in het noorden van de staat, de A81 in het uiterste westen en de A92 t/m A99 in het oosten en zuiden. De Bundesstraßen kennen een aantal hoofdroutes die door Bayern lopen, zoals de B2, B4 en B8. Daarnaast liggen vooral de lagere nummers in Bayern, met name de B10 t/m B29. Daarnaast liggen de B279 t/m B319 in Bayern, en als secundaire klasse de B466 t/m B472. Er zijn tevens enkele nummers in de B500 t/m B599 range.

Verkeersintensiteiten

Bayern wordt gekenmerkt door een aantal drukke stedelijke gebieden en belangrijke transitroutes. De grootste drukte vindt men uiteraard in München. De maximale intensiteit is circa 130.000 voertuigen per etmaal op de A9 ten noorden en de A99 ten oosten van München. In internationaal opzicht zijn de intensiteiten relatief beperkt, mede door de goede spreiding van het aantal invalsroutes naar München. Rondom Nürnberg liggen enkele andere drukke punten, met name op de A3, met circa 100.000 voertuigen per etmaal. De drukste lange-afstandssnelwegen zijn de A8 en A9. De A8 over eigenlijk de gehele lengte, en de A9 voornamelijk tussen Nürnberg en München, met 60.000 tot 90.000 voertuigen per etmaal op de interstedelijke trajecten. De A3 is tussen Aschaffenburg en Nürnberg ook behoorlijk druk, maar de drukte neemt in het zuidoosten wat af, met name na Regensburg is de A3 vrij rustig. De A6 is een snelweg waar de verkeersdrukte snel toeneemt, met name tussen Heilbronn en Nürnberg. De A7 is een uitgesproken rustige autobahn, de drukste stukken liggen tussen Ulm en Memmingen. De A92, A93, A94, A95 en A96 zijn niet bijzonder druk. De A70, A71 en A73 in het noorden van Bayern zijn buiten de stad Nürnberg behoorlijk rustig, met name de A71 die nog vrij nieuw is.

Externe links

Referenties

Autobahnen en Bundesstraßen in Bayern

Autobahnen: A3A6A7A8A9A45A70A71A72A73A81A92A93A94A95A96A99A952A980A995

Bundesstrassen: B2B2RB4B4RB8B10B11B12B13B14B15B16B17B18B19B20B21B22B23B25B26B27B28B32B47B85B89B173B276B278B279B285B286B287B289B299B300B301B303B304B305B306B307B308B309B310B318B319B388B426B466B468B469B470B471B472B492B505B512B533B588

Knooppunten: AD AllgäuAK AltdorfAK Augsburg-WestAK BambergAD Bayerisches VogtlandAD Bayreuth/KulmbachAK BiebelriedAK DeggendorfAK Feuchtwangen/CrailsheimAK Fürth/ErlangenAD HittistettenAD HochfrankenAD HolledauAD InntalAK LandshutAK MemmingenAD München-AllachAD München/EschenriedAD München-FeldmochingAK München-NordAK München-OstAK München-SüdAD München-SüdwestAK München-WestAD Neu-UlmAK NeufahrnAK NürnbergAD Nürnberg/FeuchtAK Nürnberg-OstAK Nürnberg-SüdAK Oberpfälzer WaldAK RegensburgAD SaalhauptAD SchweinfurtAD StarnbergAK Ulm/ElchingenAD WerntalAD Würzburg-West

Staten van Duitsland

Baden-WürttembergBayernBerlinBrandenburgBremenHamburgHessenMecklenburg-VorpommernNiedersachsenNordrhein-WestfalenRheinland-PfalzSaarlandSachsenSachsen-AnhaltSchleswig-HolsteinThüringen