Beartooth Pass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 212.svg
Beartooth Pass.jpg
US 212
Hoogte (ft) 10,947 ft
Hoogte (m) 3.337 m
Gebergte Beartooth Mountains
Verkeersintensiteit 510 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Beartooth Pass is een bergpas in de Amerikaanse staat Wyoming. De bergpas is onderdeel van de US 212 in Wyoming en is met 3.337 meter hoogte de hoogste bergpas van de staat.

Kenmerken

De Beartooth Pass is een oost-west georiënteerde bergpas en onderdeel van de US 212 in Wyoming vanaf Cooke City in Montana naar Red Lodge in Montana. De bergpas ligt in Wyoming, maar begin- en eindpunt van de bergroute liggen in de staat Montana. De bergpas is steil en zeer bochtig, met een groot aantal haarspeldbochten. De bergpas lijkt veel meer op een Alpenpas dan de hoge bergpassen in Colorado. Een wezenlijk deel van de bergpas ligt boven de boomgrens, waardoor deze bergpas zeer spectaculair is om te berijden.

Voor doorgaand verkeer heeft de Beartooth Pass weinig belang. Het meeste verkeer bestaat uit toeristen die de Beartooth Highway rijden. Het hoogste deel van de bergpas is een plateau met bergtoppen rondom die amper hoger zijn dan de pas, waardoor men een goed vergezicht heeft. De Beartooth Highway is de noordoostelijke toegang tot Yellowstone National Park, maar de afstand vanaf het park tot de Beartooth Pass is nog vrij groot.

De bergpas wordt alleen in de zomer opengehouden en is vaak van oktober tot mei gesloten, afhankelijk van de weersomstandigheden. Vanwege de grote hoogte kan sneeuwval zelfs midden in de zomer voorkomen.

Geschiedenis

De weg is op 14 juni 1936 opengesteld, vooral als toeristenweg. Historisch gezien heeft de Beartooth Pass geen groot belang, omdat er veel lager gelegen alternatieve routes zijn voor oost-westverkeer. De weg volgde een route die Philip Sheridan in 1872 nam om de regio rond Yellowstone in kaart te brengen. Deze route was korter dan de routes door de dalen.

Verkeersintensiteiten

De Beartooth Pass wordt voornamelijk gebruikt door toeristen en is licht bereden met gemiddeld 510 voertuigen per dag.

Referenties