Beatrixbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beatrixbrug
link={{{nummer}}}
Overspant Zwartewater
Rijstroken 2x4
Totale lengte 120 meter
Hoofdoverspanning 15 meter
Hoogte brugdek 8 meter
Openstelling 1941
Verkeersintensiteit 118.700 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Beatrixbrug is een plaatbrug in Nederland, gelegen als onderdeel van de A28 ter hoogte van de aansluiting Zwolle-Centrum. De brug overspant het Zwarte Water en de Katerdijk.

Kenmerken

De Beatrixbrug is een plaatbrug met 7 brugpijlers, waarvan 3 in het water en 4 op land. De brug heeft een totale lengte van 120 meter, met maximale overspanningen van 15 meter. De doorvaartbreedte bedraagt 12 meter, de doorvaarthoogte bedraagt 8,4 meter. Het brugdek is 34 meter breed, met 2x4 rijstroken, per richting verdeeld in 2 reguliere rijstroken, één linker spitsstrook en één invoegstrook. Daarnaast zijn er sterk ingesnoerde vluchtstroken van circa 1,5 meter breed. De brug overspant het Zwarte Water en de straat Katerdijk, die 2x2 rijstroken telt.

De brug is gelegen in het midden van de aansluiting Zwolle-Centrum, het Zwarte Water deelt de aansluiting in twee delen, met de toe- en afrit van/naar Amersfoort ter hoogte van de Beatrixbrug. Het verkeer op de brug heeft uitzicht op het centrum van Zwolle. De brug ligt op slechts 400 meter van de stadsgracht. Het is één van de drie bruggen over dit deel van het Zwarte Water. De brug is niet beweegbaar.

Geschiedenis

Rondweg Zwolle

De brug is in de periode 1938-1940 aangelegd als onderdeel van de rondweg van Zwolle.[1] De brug die toen is aangelegd was nog niet gepland als onderdeel van een autosnelweg, maar de brug had indertijd al wel 2x2 rijstroken en fiets/voetpaden. De brug had indertijd een breedte van 12 meter voor gemotoriseerd verkeer en aan weerszijden fiets/voetpaden van 2 en 3 meter breed. De totale brugbreedte was destijds 17 meter, waarmee het voor jaren '30-begrippen al een vrij brede brug was.

De rondweg van Zwolle verliep destijds van een verkeersplein bij Spoolde tot een verkeersplein bij de Ceintuurbaan, ter hoogte van de aansluiting Zwolle-Noord. Doorgaand verkeer hoefde daarmee niet meer door het centrum van Zwolle. De brug was eind 1939 al vergevorderd en in 1940 grotendeels gereed.[2] De verharding van de rondweg Zwolle is echter pas op 25 oktober 1940 aanbesteed,[3] bovendien was het nabijgelegen viaduct over de Kamperlijn pas begin 1941 gereed.[4] De rondweg is later in 1941 opengesteld voor het verkeer.

Onderdeel van de A28

Na de Tweede Wereldoorlog ging de A28 in uitvoering. Er werd besloten om de bestaande brug over het Zwarte Water uit te breiden en de brug een onderdeel van de autosnelweg te maken. Indertijd boog de Rondweg Zwolle direct ten westen van de brug wat naar het zuiden af, er is in de tweede helft van de jaren '60 een nieuw talud voor de A28 aangelegd, direct naast de oorspronkelijke rondweg. Dit talud kwam in 1968 gereed. De bestaande brug is vervolgens aan weerszijden met 8,5 meter verbreed tot de huidige breedte van 34 meter.[5] De A28 door Zwolle werd op 29 september 1970 officieel in gebruik genomen,[6] maar de brug is tijdens de werkzaamheden wel in gebruik gebleven voor het verkeer.

Op 8 maart 2004 begon de aanleg van plusstroken in beide richtingen door Zwolle, tussen de aansluiting Zwolle-Zuid en de aansluiting Ommen. De plusstroken zijn op de bestaande verhardingsbreedte van de Beatrixbrug aangelegd, waarbij de vluchtstroken bijna volledig kwamen te vervallen. Op 11 december 2004 zijn plusstroken door Zwolle door minister Peijs opengesteld.[7] Door de opening van de plusstroken verdwenen de dagelijkse files die ontstonden door de invoegstroken van de parallelbaan en Zwolle-Centrum richting noorden.

Tegenwoordig is de Beatrixbrug één van de oudste nog in gebruik zijnde kunstwerken van een Nederlandse autosnelweg.

Naamgeving

De officiële naam van de brug is de Beatrixbrug, de naam hiervan wordt pas sinds 2015 aangegeven op borden langs de A28. De naam wordt in de volksmond vrijwel niet gebruikt.

Verkeersintensiteiten[8]

In 1993 reden er dagelijks 66.400 voertuigen per dag over de brug. Dit steeg naar 88.200 voertuigen per dag in het jaar 2000 waarbij de brug aan zijn capaciteit zat en verder naar 99.000 voertuigen per dag in 2006. In 2019 reden er dagelijks 118.700 voertuigen over de brug.[9]

Referenties