Bebakening

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Definitie

Samenstel van de op, in, boven en ter zijde van de verharding aangebrachte verkeerstekens en -voorwerpen, die dienen ter geleiding, waarschuwing, regeling en beveiliging van het verkeer.


Toelichting

In de praktijk wordt met de bebakening met name de verticale bebakening bedoeld. De op de rijbaan aangebrachte horizontale bebakening wordt markering genoemd. Verticale bebakening wordt met name buiten de bebouwde kom toegepast om de weggebruiker te ondersteunen in het herkennen van het wegverloop. Met name bij verminderde zichtomstandigheden (denk aan tegenlicht, sneeuw of duisternis) kan bebakening de rol van bijvoorbeeld de wegmarkering aanvullen of zelfs overnemen en de weggebruiker geleiden.

Er zijn vele vormen van bebakening. De bekendste zijn waarschijnlijk de reflectorpaal: de kunststof paaltjes met rode of witte reflector. Daarnaast zijn ook bochtschilden, hectometerborden, wildspiegels, radiofrequentieborden, borden voor vluchthavens, anti-spookrijdborden en ritsborden onderdeel van bebakening. Sinds een aantal jaar zijn UIT-borden en chevronborden ook bebakening, in plaats van bewegwijzering. Naast borden en paaltjes, kunnen openbare verlichting of begroeiing (denk aan de plaatsing van bomen of een haag) ook een belangrijke rol spelen in de herkenbaarheid van het wegverloop.

Welke vorm van bebakening wanneer nodig is en hoe deze eruit moeten zien, is vastgelegd in de CROW richtlijn 207: Richtlijnen voor de bebakening en markering van wegen 2015.

In andere talen

  • Engels (English): marker post (baken), signing (bebording), signalling (bebording)
  • Duits (Deutsch): Beschilderung (bebording)
  • Frans (Français): balisage (bebakening), balise (baken)
  • Spaans (Español): balizamiento (bebakening)