Beeckerwerther Brücke

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beeckerwerther Brücke
BAB42.png
Beeckerwerther Brucke.jpg
Overspant Rhein
Rijstroken 2x3
Totale lengte 1.030 meter
Hoofdoverspanning 310 meter
Hoogte brugdek 9 meter
Openstelling 10-1990
Verkeersintensiteit 81.500 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Beeckerwerther Brücke is een tuibrug in Duitsland, gelegen in Duisburg in Nordrhein-Westfalen. De brug overspant de rivier de Rhein (Rijn).

Kenmerken

De Beeckerwerther Brücke is een tuibrug met twee pylonen in het midden van de brugdek. De totale lengte van de brug bedraagt 1.030 meter, met een hoofdoverspanning van 310 meter. De brug is een stalen brug met pylonen van 66,7 meter hoogte. Het brugdek is 40,95 meter breed. De aanbruggen zijn in beton uitgevoerd.

Over de brug loopt de A42 van Duisburg naar Kamp-Lintfort met 2x3 rijstroken en vluchtstroken. De brug heeft voornamelijk een regionaal belang en wordt niet bijzonder intensief bereden, files zijn een uitzondering. Alhoewel de brug de rivier de Rhein overspant, zijn beide oevers onderdeel van de stad Duisburg, aan de westzijde ligt het stadsdeel Baerl, aan de oostzijde Beeckerwerth, waar de brug naar vernoemd is. Naar het zuiden is de stad Moers gelegen.

Geschiedenis

De Beeckerwerther Brücke is de laatste brug die bij Duisburg is gebouwd. De planning ervan begon in de jaren '70 als onderdeel van de A42 door het noorden van Duisburg. In 1980 werd een tracébesluit genomen, waarna de brug tussen 1986 en 1990 is aangelegd. De brug is in oktober 1990 opengesteld voor het verkeer. De brug was vrij ruim ontworpen met 2x3 rijstroken.

Tussen 2015 en 2018 zijn voor € 30 miljoen langdurige renovatiewerkzaamheden aan de brug uitgevoerd. Het wegdek is vervangen, de voegovergangen moesten onverwacht ook worden vervangen, de afwatering is vernieuwd en er zijn algemene onderhoudswerkzaamheden aan de brug uitgevoerd. De brugrenovatie was noodzakelijk in anticipatie op de vervanging van de Rheinbrücke Neuenkamp (A40) waartoe de Beeckerwerther Brücke als omleidingsroute zal dienen.

Verkeersintensiteiten

In 2015 reden dagelijks 81.500 voertuigen over de brug, die daarmee minder zwaar belast is dan de zuidelijker gelegen Rheinbrücke Neuenkamp van de A40.

Zie ook

Referenties