Beirut - Tripoli Motorway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway Egypt.svg
-
Begin Beirut
Einde Tripoli
Lengte 73 km
Route

Afslagsymbool.svg Beirut

Afslagsymbool.svg Beknaya Road

Afslagsymbool.svg Al Akhawain Rahbani

Afslagsymbool.svg Naqqach

Afslagsymbool.svg Haret Al Bellane

Afslagsymbool.svg Nahr al-Kalb

Afslagsymbool.svg Aintoura

Afslagsymbool.svg Jounieh

Afslagsymbool.svg Jounieh

Afslagsymbool.svg Maamelteine

Afslagsymbool.svg Kfaryassine

Afslagsymbool.svg Bqaq Ed Dine

Afslagsymbool.svg Byblos

Afslagsymbool.svg Terouil

Afslagsymbool.svg Barbara

Afslagsymbool.svg Thoum

Afslagsymbool.svg Batroun

Afslagsymbool.svg Hamat

Afslagsymbool.svg Amioun

Afslagsymbool.svg Fiaa

Afslagsymbool.svg Tripoli

De Beirut - Tripoli Motorway is een motorway of autoroute in Libanon. De substandaard snelweg verbindt de hoofdstad Beirut met de noordelijke stad Tripoli. De snelweg is 73 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg voert langs de steile kust van de Middellandse Zee, door een dichtbevolkte kuststrook. Bijna de gehele snelweg voert door bebouwd gebied. De snelweg begint in het oosten van Beirut vanuit twee belangrijke hoofdwegen en telt in eerste instantie 2x4 rijstroken, later 2x2 rijstroken. De bergen direct langs de snelweg zijn circa 500 meter hoog, wat naar het oosten toe verder oploopt tot meer dan 2.000 meter. Via Batroun loopt de snelweg naar Tripoli. Alhoewel de snelweg volledig ongelijkvloers is, is de weg wel substandaard naar moderne ontwerpeisen, met krappe aansluitingen en veel lokale right in, right out-aansluitingen. De snelweg eindigt in de havenstad Tripoli.

Naam

De snelweg staat in het Arabisch bekend als أتستراد البحر, de Franse vertaling is Autoroute Maritime en soms Sea Highway in het Engels.

Geschiedenis

De snelweg is de oudste van Libanon en één van de oudste in het Midden-Oosten. De aanleg begon midden jaren '50 en de eerste 16 kilometer tussen Beirut en Maameltein opende op 30 maart 1957 voor het verkeer.[1] Wanneer de rest van de snelweg is aangelegd is niet bekend, maar vermoedelijk niet al te lang daarna.

Referenties