Belgorod

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Belgorodskaya oblast
Белгородская область
Flag of Belgorod oblast.png
Belgorod oblast.png
Hoofdstad Belgorod
Grootste stad Belgorod
Oppervlakte 27.100 km²
Inwonertal 1.533.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting BEL

Het oblast Belgorod (Russisch: Белгородская область) is een oblast in Europees Rusland. Het oblast heeft een oppervlakte van iets meer dan 27.000 km² en is daarmee één van de kleinere oblasten. Het telt ruim 1,5 miljoen inwoners en de hoofdstad is Belgorod.

Inleiding

Het oblast Belgorod grenst aan Oekraïne en grenst verder aan de oblasten Kursk en Voronezh. De hoofdstad Belgorod ligt in het zuidwesten van het oblast en telt 350.000 inwoners. Gubkin en Stary Oskol zijn andere wat grotere plaatsen in het noorden van het oblast. Het oblast bestaat voornamelijk uit gecultiveerde steppe, met her en der wat kleine bosgebieden. In Belgorod wordt veel ijzererts gewonnen, met name bij Stary Oskol. Het is tevens een productief agrarisch gebied en heeft één van de meer ontwikkelde economieën van de Russische Federatie.

Wegennet

Door het westen van het oblast verloopt de M2, de weg van Moskva naar Kharkiv in Oekraïne. Dit is één van de belangrijkste vakantieroutes van Rusland, die rechtstreeks naar de Krim aan de Zwarte Zee leidt. De hoofdstad Belgorod is aan de M2 gelegen. De weg is echter grotendeels tweestrooks, maar Belgorod heeft wel een westelijke bypass van zo'n 25 kilometer lengte. Daarna is de R185 de belangrijkste weg, die oost-west door het oblast loopt. De R189 splitst daar vanaf en voert naar Stary Oskol en Voronezh. De R187 en R188 vormen een noord-zuidroute door het oosten van het oblast. Ondanks dat Belgorod een flink stuk aan Oekraïne grenst is er maar één belangrijke grensovergang, die met de M2. De overige grensovergangen zijn meer secundair in karakter en sluiten vooral in Oekraïne niet aan op belangrijke wegen. Er zijn geen echte snelwegen in het oblast Belgorod, maar rond de stad Belgorod tellen sommige wegen wel 2x2 rijstroken. Belgorod heeft een vrijwel volledige ringweg.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Belgorod

M2R185R186R187R188R189R190R195