Belize

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Belize.png
Belize
Belize.png
Hoofdstad Belmopan
Oppervlakte 22.966 km²
Inwonertal 387.000
Lengte wegennet 3.007 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode BH

Belize is een klein land in Noord-Amerika. Het lant telt 387.000 inwoners en is ter grootte van half Nederland. De hoofdstad is Belmopan, de grootste stad is Belize City.

Inleiding

Geografie

Belize ligt aan de Caribische Zee en is het noordelijkste land van Centraal-Amerika. Het grenst aan Mexico in het noorden en Guatemala in het westen en zuiden. Het land meet 290 kilometer van noord naar zuid en 95 kilometer van west naar oost. Het is daarmee het kleinste land van Centraal-Amerika. Tot Belize behoren ook diverse onbewoonde eilanden voor de kust. Het noorden van Belize bestaat uit laagland, het zuiden is wat heuvelachtiger tot zelfs licht bergachtig met enkele toppen boven 1.000 meter. De 1.124 meter hoge Doyle's Delight is het hoogste punt van Belize. Grote delen van Belize bestaan uit ontoegankelijke jungles en moerassen. Kleine delen van het land zijn gecultiveerd. Het land heeft een tropisch klimaat met hoge temperaturen gedurende het gehele jaar, dat vanwege de lagere ligging minder getemperd wordt dan elders in Centraal-Amerika. De gemiddelde maximumtemperatuur in de hoofdstad Belmopan bedraagt 28-34°C.

Demografie

Belize is het minst bevolkte en dunst bevolkte land in Centraal-Amerika met slechts 387.000 inwoners in 2017. De bevolkingsgroei is wel één van de hoogste in de regio. Er zijn geen grote steden in Belize, de kustplaats Belize City is met 62.000 inwoners de grootste stad van het land. Er zijn verder 5 plaatsen die tussen 10.000 en 20.000 inwoners tellen, waarbij de hoofdstad Belmopan slechts 14.000 inwoners telt, het is de kleinste hoofdstad op het continentale deel van de Amerika's.

Ongeveer de helft van de inwoners van Belize is een Mestizo, gemixt Europees en Indo-Amerikaans. Bijna 22% is creools, maar hun aandeel neemt af door emigratie. Maya's vormen 10% van de bevolking en blanken zo'n 5%. De grootste groep blanken betreft Mennonieten. In Belize wordt het Engels gesproken als officiële taal, echter als klein land in een dominante Spaanstalige regio spreken ongeveer evenveel mensen Spaans als Engels. Creoolse talen worden ook gesproken. Het Duits wordt nog door de Mennonieten gesproken.

Economie

De economie van Belize is onderontwikkeld, de export bestaat voor het grootste deel uit landbouwproducten met een relatief lage toegevoegde waarde aan de economie. Het land exporteert ook kleine hoeveelheden olie, een belangrijke bron van inkomsten voor de overheid. Een aanzienlijk deel van de economie is informeel. Het toerisme is in opkomst, mede doordat Belize een Engelstalig land is en politiek stabiel is.

Geschiedenis

Spaanse conquistadors verkenden het gebied en verklaarden het een Spaanse kolonie, maar stichtten er geen nederzettingen door het gebrek aan grondstoffen. Elders in Centraal-Amerika stichtten de Spanjaarden vooral kolonies in de hooglanden en niet aan de kust, waardoor het laaggelegen Belize minder interessant was. In de 17e eeuw gingen er Engelsen en Schotten wonen, die er plantages bouwde met hulp van slaven uit Afrika. In 1862 werd het gebied officieel een Britse kroonkolonie verklaard, bestuurd vanuit Jamaica en het gebied werd British Honduras genoemd. Indertijd waren de andere landen in de regio al enige tijd onafhankelijk, zodat British Honduras de enige Europese kolonie op het Noord-Amerikaanse vasteland bleef. Guatemala claimde het gebied als onderdeel van dat land. In 1964 kreeg het land zelfbestuur en het land werd in 1973 hernoemd als Belize. In 1981 werd Belize onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, maar Britse troepen bleven in Belize om een eventuele Guatemalteekse invasie te voorkomen. De claim van Guatemala op Belize is ook tegenwoordig nog niet opgelost.

Wegennet

Het wegennet van Belize is zeer beperkt door de lage bevolkingsdichtheid, en het gebrek aan steden. Belize City is de grootste stad met 62.000 inwoners. De andere plaatsen tellen minder dan 20.000 inwoners. Belize heeft 4 belangrijke geasfalteerde wegen, maar geen autosnelwegen. Slechts circa 600 kilometer weg is verhard. De meeste verharde wegen zijn van goede kwaliteit. Hoofdwegen hebben een rijstrookindeling en wegmarkeringen. De wegen zijn niet genummerd maar hebben een naam.

Ondanks dat Belize lang een Britse kolonie is geweest, rijdt het verkeer rechts. De afkorting "BH" als landencode is een overblijfsel uit de koloniale tijd, toen het land nog British Honduras heette. In de grotere plaatsen zijn voldoende tankstations, in het platteland echter veel minder. Het verkeer is zeer beperkt, de wegen zijn rustig. In dorpen liggen soms flinke drempels, ook wel "slapende politieagenten" genoemd. Er zijn soms politiecontroleposten langs hoofdwegen, die de papieren controleren. De maximumsnelheid is 90 km/uur buiten de bebouwde kom en 40 tot 60 km/uur binnen de bebouwde kom. De afstanden en maximumsnelheden worden in mijlen getoond.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Belize.

Bewegwijzering

Bewegwijzering lijkt vrijwel non-existent te zijn.

Referenties


Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaitiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten