Belize

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Belize.png
Belize
Belize.png
Hoofdstad Belmopan
Oppervlakte 22.966 km²
Inwonertal 334.000
Lengte wegennet 3.007 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode BH

Belize is een klein land in Noord-Amerika. Het lant telt ruim 300.000 inwoners en is ter grootte van half Nederland. De hoofdstad is Belmopan.

Inleiding

Belize ligt in Midden-Amerika, aan de Caribische zee en grenst in het noorden aan Mexico en in het westen en zuiden aan Guatemala. Het land is langgerekt en meet ongeveer 290 kilometer van noord naar zuid en maximaal 110 kilometer van oost naar west. Daarnaast bezit Belize nog een aantal eilanden voor de kust. De hoofdstad Belmopan telt 16.000 inwoners en ligt centraal in het land. Belize kent een vlakke kuststrook, en een wat heuvelachtig binnenland. Het hoogste punt is de Doyle's Delight op 1.124 meter. Een groot deel van Belize is bedekt met tropische bossen. Slechts 20% van het landje is gecultiveerd.

Het land is voornamelijk agrarisch, maar mogelijk bezit het land grote olievoorraden. Het land is niet erg welvarend, met een inkomen van $ 7.700 per inwoner. Belize werd in 1981 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, en buurland Guatemala claimt Belize als zijn 23e departement. Het Britse leger bleef nog tot 1994 sterk aanwezig in Belize. Het Engels is de enige officiële taal van het land. Slechts 5% van de inwoners spreekt thuis Engels, maar circa 80% van de inwoners kan Engels spreken. Daarnaast is het Spaans een belangrijke taal.

Wegennet

Het wegennet van Belize is zeer beperkt door de lage bevolkingsdichtheid, en het gebrek aan steden. Belize City is de grootste stad met 71.000 inwoners. De andere plaatsen tellen doorgaans minder dan 20.000 inwoners. Belize heeft 4 belangrijke geasfalteerde wegen, maar geen autosnelwegen. Slechts circa 600 kilometer weg is verhard. De meeste verharde wegen zijn van goede kwaliteit. Hoofdwegen hebben een rijstrookindeling en wegmarkeringen. De wegen zijn niet genummerd maar hebben een naam.

Ondanks dat Belize lang een Britse kolonie is geweest, rijdt het verkeer rechts. De afkorting "BH" als landencode is een overblijfsel uit de koloniale tijd, toen het land nog British Honduras heette. In de grotere plaatsen zijn voldoende tankstations, in het platteland echter veel minder. Het verkeer is zeer beperkt, de wegen zijn rustig. In dorpen liggen soms flinke drempels, ook wel "slapende politieagenten" genoemd. Er zijn soms politiecontroleposten langs hoofdwegen, die de papieren controleren. De maximumsnelheid is 90 km/uur buiten de bebouwde kom en 40 tot 60 km/uur binnen de bebouwde kom. De afstanden en maximumsnelheden worden in mijlen getoond.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Belize.

Bewegwijzering

Bewegwijzering lijkt vrijwel non-existent te zijn.

Referenties


Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaitiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten