Knooppunt Benelux

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Benelux)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Benelux
KP Benelux.png
KP Benelux.jpg
Kruisende wegen NLA004.svgNLA015.svg
Type onvolledig stack
Opengesteld 1972

Het knooppunt Benelux is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als een onvolledig stackknooppunt. Het is gelegen aan de zuidwestkant van Rotterdam in de provincie Zuid-Holland. Hier eindigt de A4 op de A15.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar het samenwerkingsverband BENELUX, wat staat voor België, Nederland en Luxemburg. Het knooppunt staat ook bekend als de Beneluxster en/of het Beneluxplein. De A4 staat ook bekend als Beneluxweg. Dichtbij het knooppunt liggen Hoogvliet, Pernis en Poortugaal

Configuratie

Het knooppunt is uitgevoerd als een onvolledig stackknooppunt. Het is één van de weinige stacks van Nederland. De A4 uit het noorden eindigt hier op de A15. De verbindingsbogen van en naar de A4 gaan over de A15 heen en zijn voorzien van 2 rijstroken voor de verbinding Maasvlakte naar Den Haag. De verbinding van Den Haag richting Ridderkerk bestaat uit 3 rijstroken. De A15 telt 2x3 rijstroken op de hoofdrijbanen en naar het oosten toe ook parallelrijbanen met 2x2 rijstroken. De A4 kent een parallelstructuur met 5 rijbanen en in totaal 9 rijstroken vanwege de Beneluxtunnel. Het knooppunt is voorbereid op een doortrekking van de A4 naar het zuiden. Tussen Poortugaal en Hoogvliet is hiervoor ruimte vrijgehouden. In het A4-deel van het knooppunt is een aansluiting naar de Vondelingenweg ingebouwd. Vanaf de A15 is deze aansluiting via een omweg te bereiken. Door het knooppunt loopt metrolijn C van de Rotterdamse metro (de voormalige Calandlijn). De omgeving van het knooppunt is grotendeels bebouwd, met naar het noordwesten en noordoosten grootschalige industrie en havens. Ten westen van het knooppunt staat een enorme raffinaderij van Shell. Naar het zuidwesten ligt de plaats Hoogvliet en naar het zuidoosten Poortugaal. Rotterdam ligt wat verder naar het oosten.

Geschiedenis

Het eindpunt van de A4 bij Pernis in 1968.

De ontwikkeling van autosnelwegen ten westen van Rotterdam begon relatief laat. De haven van Rotterdam was in de jaren '60 van de 20e eeuw de grootste ter wereld en in 1967 opende de Beneluxtunnel. Op 27 december 1972 openden de A4 tussen Pernis en het knooppunt Benelux[1] en de A15 tussen het knooppunt Benelux en Charlois met 2x2 rijstroken. Op 6 november 1975 werd dit deel vernieuwd en met 2x3 rijstroken opengesteld. Op 2 april 1980 opende de A15 met 2x3 rijstroken tot Spijkenisse, inclusief de Botlektunnel.[2]

Oorspronkelijk was voorzien rijksweg 19 (nu A4) door te trekken richting het Hellegatsplein. Deze optie staat nog open in de Nota Mobiliteit, maar geld ontbreekt. In het oorspronkelijk ontwerp van het knooppunt is met deze doortrekking rekening gehouden. De later aangelegde metrolijn dwars door het knooppunt is ook zodanig aangelegd dat een toekomstige voltooiing van het sterknooppunt niet in de weg wordt gestaan.

Oorspronkelijk ontwerp knooppunt Benelux. Tekening Rijkswaterstaat

De A15 is tussen 2011 en 2015 grootschalig verbreed naar 10 rijstroken een parallelstructuur tussen Spijkenisse en het knooppunt Vaanplein. Daarnaast is een nieuwe Botlekbrug aangelegd. Vanwege de uitbreiding van de Rotterdamse haven neemt het vrachtverkeer verder toe; volgens schattingen naar 50.000 vrachtwagens per etmaal. Reeds in 1997 is de startnotitie van dit project verschenen, waarna in 2000 de trajectnota en MER volgden, die in 2001 aangepast zijn. In 2009 werd het ontwerp-tracébesluit ter inzage gelegd, waarna in 2010 het tracébesluit volgde.

Het knooppunt is hierbij aangepast. De meeste aanpassingen vonden aan de A15 zelf plaats, hoewel aan de oostkant een vlechtwerk is gebouwd en de fly-over van Vlaardingen naar Ridderkerk is verbreed naar 3 rijstroken. Er is een nieuwe verbindingsweg ten zuiden van het knooppunt ontstaan voor oost-westverkeer dat de parallelstructuur volgt. De klassieke stack-layout is niet volledig verwijderd.

Toekomst

A4

Op 28 maart 1961 is een tracébesluit genomen om rijksweg 19 aan te leggen, waaronder het deel tussen het knooppunt Benelux en Klaaswaal valt.[3] Tot aanleg is men nooit overgegaan en 40 jaar lang was er geen vooruitgang in de verlenging van de A4 zuidwaarts. Eind 2005 is de A4 opgenomen in de Nota Ruimte, waarna in 2007 een PPS-plan is verkend. Eind 2008 bleek dat dit project als PPS-constructie niet haalbaar is. Sindsdien zijn er geen verdere stappen meer gezet naar een verlenging van de A4 zuidwaarts.

Verkeersintensiteiten

# int. 2016 int. 2019
NLA004.svg Vlaardingen-Oost - Knooppunt Benelux 159.200 187.300
NLA015.svg Hoogvliet - Knooppunt Benelux 143.500 151.000
NLA015.svg Knooppunt Benelux - Rotterdam-Pernis 176.600 199.000

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich