Benin

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Benin.svg
Bénin
Benin.png
Hoofdstad Porto-Novo
Oppervlakte 112.622 km²
Inwonertal 10.880.000
Lengte wegennet 1.357 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode DY[1]

Benin is een klein land in het westen van Afrika. Het land is circa 3 keer zo groot als Nederland en telt ruim 10 miljoen inwoners. De hoofdstad is Porto-Novo, de grootste stad is Cotonou.

Inleiding

Benin is een langgerekt land in de noord-zuidrichting dat aan de Atlantische Oceaan ligt. Het land grenst in het westen aan Togo, in het noorden aan Burkina Faso en Niger en in het oosten aan Nigeria. De hoofdstad Porto-Novo en de grootste stad Cotonou liggen in het zuidoosten van het land. Daarbuiten zijn er geen grote steden van belang. Het land meet circa 670 kilometer van noord naar zuid en maximaal 330 kilometer van oost naar west in het noorden en 120 kilometer van oost naar west in het zuiden. Benin is vlak tot heuvelachtig en een overgang van de savannes in het noorden naar de tropische bossen in het zuiden. De Mont Sokbaro is met 658 meter het hoogste punt van Benin. De Ouémé is de belangrijkste rivier die binnen Benin stroomt. In het noorden vormt de rivier de Niger deels de grens met het land Niger.

Benin is een democratisch land en geldt als één van de meer stabiele landen in de regio. De economie van Benin is echter onderontwikkeld en katoen is het belangrijkste exportproduct. Cotonou is één van de belangrijkere havens in de regio, maar wordt wel overschaduwd door het nabijgelegen Lagos. Naast veel lokale talen wordt er ook wel Frans gesproken.

Wegennet

Het wegennet van Benin is beperkt, er zijn feitelijk twee belangrijke verharde hoofdwegen, de kustweg vanaf de grens met Nigeria via Cotonou naar Togo, en de weg van Cotonou naar de grens met Niger in het noorden. Andere wegen zijn vaak in slechte toestand en doorgaans onverhard. De kustroute is grotendeels 2x2 uitgevoerd, maar geen autosnelweg. In Benin zijn in het geheel geen autosnelwegen. In Cotonou zijn alleen de hoofdwegen verhard, de zijstraten zijn vrijwel altijd onverhard en van zeer slechte kwaliteit. De grensovergang met Niger is één van de belangrijkste in het noorden en ligt bij Malanville. Hier liggen twee bruggen over de Niger naast elkaar. Met Burkina Faso is één verharde grensovergang. Met buurland Togo zijn een aantal grensovergangen, maar de meesten zijn onverhard. Het aantal grensovergangen met Nigeria is ondanks de lange grens nogal beperkt.

In Cotonou lopen een aantal meerstrookswegen met chaotisch verkeer. Er zijn drie bruggen over de de watergang die het Lac Nokoué van de Atlantische Oceaan scheidt, waarvan de nieuwste[2] omstreeks 2004 in gebruik is genomen.

De verkeersveiligheid in Benin is slecht, wegverlichting ontbreekt vrijwel volledig, evenals wegmarkering. Het verkrijgen van brandstof is redelijk goed in het zuiden, maar minder in het noorden waar maar een beperkt aantal tankstations zijn. Bekende tankstations komen ook in Benin voor.[3][4] Gesmokkelde benzine uit Nigeria wordt vaak in flessen langs de weg verkocht[5], maar is doorgaans van slechte kwaliteit en vaak aangelengd met water. West-Afrika is een belangrijke afzetmarkt voor afgedankte Europese auto's van Franse en Japanse makelij, die onder andere in Benin weer verkocht worden.

Hoofdwegennet

Het hoofdwegennet is in 2001 vastgesteld, toen er 6.076 kilometer weg werden aangewezen als onderdeel van het réseau routier national (nationale wegennet). Hiervan vormen de 7 routes van de Route Nationale Inter-Etat 2.178 kilometer. Van de nationale wegen was in 2014 1.837 kilometer geasfalteerd en 4.239 kilometer onverhard.[6] In 2007 werd de kwaliteit van het nationale wegennet vastgesteld op 24% goed, 54% berijdbaar, 14% slecht en 8% in aanleg.[7] Het wegennet wordt sinds 1970 gefinancierd uit het wegenfonds (fonds routier). Sinds 1997 wordt het wegenfonds deels gefinancierd door tolheffing.

Flag of Benin.svg Hoofdwegen in Benin Flag of Benin.svg

RNIE1RNIE2RNIE3RNIE4RNIE5RNIE6RNIE7


Tolwegen

In Benin wordt op enkele wegen tol geheven om het wegenfonds te financieren. De eerste tolweg was de RNIE1 bij de grens met Togo, hier wordt sinds 1987 tol geheven. Dit was lange tijd de enige tolweg, sinds 1997 wordt op meer wegen tol geheven.[8] De tolwegen zijn onder concessie gebracht, in 2014 waren er in Benin 4 concessionairs.[9]

Wegnummering

Er zijn twee wegnummerlagen in Benin, de internationale routes afgekort met RNIE, en de Route Nationales, die afgekort worden met RN. Het hoogste nummer is de RN11.

Geschiedenis

Oorspronkelijk vielen de RNIE-routes grotendeels samen met de RN-routes. De oorspronkelijke RN-nummering liep van de RN1 t/m RN10. Later is de wegnummering aangepast. De RNIE-routes zijn in stand gelaten, maar de oude RN-routes zijn geschrapt, en er is een nieuwe nummering ingevoerd met RN-nummers tussen RN11 en RN39. Ruim de helft van de nieuwe RN-wegen zijn minder dan 50 kilometer lang.[10]

Bewegwijzering

De bewegwijzering in Benin is identiek aan die van Frankrijk, met witte borden met zwarte letters.[11]

Referenties


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan