Beplantingsvrije zone

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Definitie:

De beplantingsvrije zone is een gebied langs de rijbaan waarin geen hoog opgaande beplanting mag voorkomen.


Toelichting:

De beplantingsvrije zone is het gebied binnen de obstakelvrije zone waarin beplanting met een stamdiameter van 0,08 m of meer als obstakel gezien wordt. Binnen de obstakelvrije zone, maar buiten de beplantingsvrije zone mogen er dan wel bomen en dergelijke voorkomen met een grotere diameter dan 0,08 meter.

Beplanting heeft tot doel om de weg in zijn omgeving in te passen, om de verkeersveiligheid te bevorderen en om het wegbeeld te veraangenamen. Dit gebeurt doordat beplanting een bijdrage levert in het waarnemen en beoordelen van:

  • het verloop van de weg
  • de plaats van kruispunten en aansluitingen
  • de positie en snelheid van andere voertuigen
  • de positie en snelheid van het eigen voertuig
  • de positie van obstakels langs de rijbaan

Breedte beplantingsvrije zone

Bij gebiedsontsluitingswegen wordt de beplantingsvrije zone gemeten vanuit de binnenkant van de kantstreep, waardoor de kantstreep en redresseerstrook deel uitmaken van de zone. De beplantingsvrije zone bevindt zich in de obstakelvrije zone en bedraagt 2,40 m of meer.

Bij stroomwegen bevindt de beplantingsvrije zone zich buiten de vluchtzone en maakt ook hier deel uit van de obstakelvrije zone. De beplantingsvrije zone is gelijk aan de breedte van de obstakelvrije zone en is 6 m bij een ontwerpsnelheid van 61 tot 89 km/h, en 10 m bij een ontwerpsnelheid van 90 km/h.

Bronnen, noten en referenties

  • Handboek Wegontwerp, deel Basiscriteria. CROW: Ede, 2003