Bereikbaarheid

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Definitie

De bereikbaarheid is een maat voor de toegankelijkheid van een bestemming, uitgedrukt in kosten, tijd en/of moeite.


Toelichting

Bereikbaarheid is een veelgebruikte term in en buiten het vakgebied verkeerskunde. Het is een sleutelbegrip in verkeer- en vervoerbeleid samen met leefbaarheid.

In het algemeen is bereikbaarheid de mogelijkheden die personen hebben om op bestemmingen na een verplaatsing aan activiteiten deel te nemen.

De mogelijkheden zijn afhankelijk van tijd, geld en moeite die benodigd is om afstand tussen activiteiten te overbruggen. Dit wordt ook wel weerstand genoemd.

Perspectieven op bereikbaarheid

Bereikbaarheid vanuit het individu

Vanuit het individu gezien is bereikbaarheid het gebied dat het individu vanuit zijn herkomst kan bereiken om op een bepaalde tijd aan activiteiten op een bepaalde bestemming deel te nemen.

Bereikbaarheid vanuit locaties

Vanuit locaties van activiteiten bezien is bereikbaarheid het gebied dat individuen, goederen en informatie op een bepaald tijdstip kunnen ontvangen.

Maat van uitdrukken

De maat waarin men bereikbaarheid uitdrukt is bepalend voor het antwoord. Nemen we bijvoorbeeld de files als maat dan zijn de centra van de grote steden als Amsterdam en Rotterdam slecht bereikbaar terwijl kleine dorpjes als Tytjerksteradeel (Fr.) en Zwiggelte (Dr.) dan uitstekend bereikbaar zijn. Nemen we nu het aantal activiteiten dat mensen kunnen bereiken als maat dan is dat juist weer het grootst voor de centra van de grote steden en het kleinst voor de dorpjes.

Externe links