Bergpassen in Montana

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logan Pass in Glacier National Park.

Dit is een overzicht van bergpassen in Montana van meer dan 2.000 meter hoogte.

Kenmerken

De bergpassen in Montana zijn voornamelijk gelegen in het Bitterroot Range op de grens met Idaho. Colter Pass nabij de grens met Wyoming is de hoogste bergpas met 2.453 meter, maar is relatief onbekend. Buiten het Bitterroot Range zijn slechts enkele bergpassen van meer dan 2.000 meter hoogte, wat komt omdat de berggebieden van Montana niet aaneengesloten zijn en derhalve relatief eenvoudig omzeild kunnen worden. Daarnaast is de bevolkingsdichtheid in Montana zeer laag, wat in een dun wegennet resulteert.

De meeste bergpassen van Montana zijn niet erg indrukwekkend, en de meesten zijn eenvoudig te berijden. De Raynolds Pass is één van de makkelijkst te berijden bergpassen van het noorden van de Verenigde Staten. Alleen Lost Trail Pass en Logan Pass zijn bochtiger. Logan Pass is gelegen in de Going-the-Sun Road en geldt als één van de mooiste toeristenwegen van de Verenigde Staten. Logan Pass wijkt nogal af van de andere bergpassen, die vaak in droog steppeland liggen, zonder veel hogere bergen rondom.

Er zijn twee belangrijke bergpassen van snelwegen, beiden op de grens met Idaho. De Monida Pass wordt door de Interstate 15 doorkruist en is de enige snelwegbergpas van Montana boven 2.000 meter. De lagere Lookout Pass wordt doorkruist door de Interstate 90.

Alle bergpassen van Montana zijn in het westen of midden van de staat. Het oosten en noordoosten is vlakker. Op enkele bergpassen valt in de winter zeer veel sneeuw, Logan Pass staat bekend dat er in het voorjaar wel 24 meter sneeuw kan liggen op de pashoogte. Deze pas duurt bijzonder lang om te ruimen.

Geschiedenis

De bergpassen van Montana zijn historisch gezien minder belangrijk, alhoewel de Lewis and Clark Expedition van 1804-1805 door de Chief Joseph Pass of de Lost Trail Pass ging. Dit was uit onwetendheid omdat zuidelijker in Wyoming vlakkere bergpassen lagen. Dit kwam omdat de expeditie de loop van de Missouri River zo lang mogelijk wilde volgen, en die ging noordelijker door Montana. Het Bitterroot Range was het lastigste gebergte voor de expeditie om te doorkruisen. De meeste andere bergpassen zijn pas eind 19e eeuw ontstaan, door een aantal zijn spoorlijnen aangelegd. De nieuwste bergpas is vermoedelijk Logan Pass die in 1933 in gebruik werd genomen.

Lijst

bergpas route hoogte (m)
Colter Pass US 212.svg 2453
Bannock Pass MT-324.svg 2342
Kings Hill Pass US 89.svg 2251
Chief Joseph Pass MT-43.svg 2210
Targhee Pass US 20.svg 2158
Lost Trail Pass US 93.svg 2140
Raynolds Pass MT-87.svg 2082
Monida Pass I-15.svg 2079
Badger Pass MT-278.svg 2059
Logan Pass 2028

Referenties