Berkumerbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Berkumerbrug
link={{{nummer}}}
Berkumerbrug.jpg
Overspant Vecht
Rijstroken 1x2
Totale lengte 440 meter
Hoofdoverspanning ~130 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1934
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Berkumerbrug is een plaatbrug/liggerbrug in Nederland, gelegen over de Vecht bij Zwolle.

Kenmerken

De Berkumerbrug bestaat uit twee tegen elkaar gebouwde overspanningen. De hoofdbrug is de verkeersbrug, een betonnen plaatbrug en een daar tegen aan gebouwde stalen liggerbrug voor fietsers. De bruglengte is circa 130 meter, alhoewel 122 meter ook is genoemd. De brug overspant de Vecht aan de oostkant van Zwolle en ligt 60 meter ten zuiden van de Vechtbrug Zwolle van de A28. Over de brug loopt de Kranenburgweg met één rijstrook per richting. Het is één van twee verkeersbruggen over de Vecht bij Zwolle.

Geschiedenis

De ophaalbrug in 1966. Sinds 1934 werd deze brug niet meer gebruikt door gemotoriseerd verkeer.

De eerste brug over de Vecht op deze locatie is in 1451 gebouwd. De brug was mede bedoeld om goederen vanuit Duitsland die over de Vecht vervoerd werden, over te slaan in Zwolle. De handelsweg parallel aan de Vecht heette ook wel de Hessenweg. De brug is meermaals verwoest door oorlogshandelingen, in 1536, 1665 en 1795. Er werd tol geheven op de brug.

De eerste moderne brug is in 1934 aangelegd en was een betonnen brug die de houten brug verving. Beide bruggen bestonden nog geruime tijd naast elkaar. De betonnen brug is in 1945 opgeblazen in de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog. Daarna is er tijdelijk een stalen baileybrug over de Vecht aangelegd. De brug is in 1948 hersteld.

Oorspronkelijk was er geen fietsverbinding over de Berkumerbrug van 1934/1948. Fietsers en voetgangers maakten gebruik van de ophaalbrug die zo'n 150 meter zuidelijker de Vecht overspande. De Berkumerbrug was in de jaren '60 berucht vanwege het grote verkeersaanbod. Het was één van de grootste knelpunten van de regio. Daarom is eind jaren '60 versneld de brug van de A28 over de Vecht aangelegd, die in 1968 is opengesteld. Daarna is er een fietsbrug aan de Berkumerbrug gebouwd, en is de oude ophaalbrug gesloopt. De Berkumerbrug is sinds 1968 niet wezenlijk meer aangepast.

Verkeersintensiteiten

Er zijn geen verkeersintensiteiten van de Berkumerbrug bekend. Sinds de A28 langs Zwolle verbreed is wordt de brug minder intensief bereden vanwege het afgenomen sluipverkeer. De huidige brug is geen knelpunt.

Referenties