Reflectorpaal

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Bermplank)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Nederlandse reflectorpaal.

Definitie

Verticaal paaltje met reflector dat in de wegberm is geplaatst om het verloop van de kant verharding te geleiden.


Toelichting

Een reflectorpaal of bermplank is een onderdeel van de bebakening van wegen. Reflectorpalen laten het wegverloop en de wegrand zien, met name in omstandigheden met slecht zicht, zoals mist, donkerheid en regen.

Kenmerken

De meeste reflectorpaaltjes zijn van kunststof nadat ze in het verleden van hout en beton werden gemaakt. Reflectorpaaltjes zijn botsvriendelijk, bij een aanrijding zal de schade aan een voertuig zeer gering zijn in de regel. Reflectorpaaltjes staan in de berm van een weg, of kunnen aan de geleiderails gemonteerd zijn, in dat geval is er geen sprake van een reflectorpaal. Reflectorpaaltjes maken het verloop van de weg duidelijk en dragen significant bij aan de verkeersveiligheid. De reflectoren zijn rood of wit, afhankelijk van de kant van de weg waarlangs ze geplaatst zijn. De rode reflectoren staan langs de rechterzijde van de rijbaan, de witte reflectoren aan de linkerzijde, behalve bij gescheiden rijbanen, waar beide zijden rood zijn. Daarnaast zijn er kattenogen of cat's eyes die in het wegdek gemonteerd zijn.

Eenvoudige reflectorpaaltjes, veelal gemonteerd langs provinciale en gemeentelijke wegen, bestaan uit een enkelzijdige kunststoffen gebogen dunne paal. Aangezien deze vaak niet bestand zijn tegen opzijgeschoven sneeuw van sneeuwschuivers worden ook stevigere dikke reflectorpaaltjes gebruikt die hol zijn van binnen. De meeste reflectorpaaltjes zijn van het type harpoen, die de grond ingeschoven wordt. Aan sommige reflectorpaaltjes zijn ook wildspiegels bevestigd. Hiermee moet voorkomen worden dat wild de rijbaan oploopt.

Kleuren

De meeste reflectorpaaltjes zijn wit, waarbij een aantal landen een schuine zwarte band toepast om witte reflectoren beter zichtbaar te maken. Sommige landen zoals Duitsland en Frankrijk hebben alleen witte reflectoren, andere landen hebben rechts rode en links witte reflectoren, zoals Nederland, Italië, Oostenrijk, Slovenië en Turkije. In België, Denemarken en Litouwen worden links witte en rechts gele reflectoren toegepast.

Duitsland

Een geleiderail-reflectorpaal met een stationszeichen voor de K7315 van het Kreis Uckermark.

In Duitsland heten deze een leitpfost en hebben uitsluitend witte reflectoren. In Duitsland wordt vrijwel uitsluitend de stevigere variant gebruikt in verband met de grotere hoeveelheden sneeuw. De Duitse paaltjes zijn 1 meter hoog boven de wegrand en 12 centimeter breed. Soms staan er 2 meter hoge palen naast in gebieden met zeer sterke sneeuwval, veelal in berggebieden. Aan de rechterkant van de rijbaan staan witte reflectoren met een lange strip. Aan de linkerkant van de rijbaan staan witte reflectoren bestaande uit twee cirkels. De reflectorpaaltjes van de DDR waren identiek aan die in West-Duitsland, alleen in bochten werden ook rode reflectoren toegepast. De Duitse paaltjes zijn wit met een schuine zwarte band ter hoogte van de reflectoren om deze beter zichtbaar te maken.

In Duitsland staan reflectorpaaltjes normaliter 50 meter uit elkaar, alleen in bochten op een geringere tussenafstand. Tevens staan ze circa 50 centimeter van de wegrand. Als vuistregel geldt dat er minimaal 5 paaltjes te zien moeten zijn voor de bestuurder, zodat de loop van de weg gevolgd kan worden. Bij gescheiden rijbanen staan in Duitsland alleen reflectorpaaltjes aan de rechterzijde van de rijbaan.

De huidige reflectorpaaltjes in Duitsland worden sinds 1957 gebruikt. Voor 1957 werden langs Landesstraßen alleen houten paaltjes gebruikt die wit-zwart geschilderd waren.

In enkele delen van Duitsland worden reflectorpaaltjes ook als hectometerpaal gebruikt, een stationszeichen genaamd. Ook worden er op reflectorpaaltjes een zwarte pijl aangebracht die de richting van de dichtstbijzijnde praatpaal aangeeft. Kortere opzetreflectorpaaltjes worden op geleiderails gemonteerd. Deze omvatten alleen het bovenste deel van de gebruikelijke reflectorpaaltjes, het onderste deel is dan de zwarte band met de reflectoren.

Frankrijk

In Frankrijk heten deze een délinéateur en ogen enigszins hetzelfde als die in Duitsland, alleen worden in Frankrijk identieke reflectoren aan beide zijden van het paaltje bevestigd. Ook de Franse reflectorpaaltjes hebben een schuine zwarte band, maar ze zijn iets breder dan de Duitse paaltjes. De Franse paaltjes zijn 1 meter hoog en 15 centimeter breed. De zwarte band is onder een hoek van 30 graden en is 20 centimeter hoog.

Nederland

Nederlandse reflectorpaaltjes zijn meestal van volledig wit kunststof, maar er worden ook zwarte reflectorpaaltjes toegepast. Rechts zijn de reflectoren rood, links wit. Nederland wijkt hiermee af van de buurlanden. Reflectorpalen zijn veelal tussen 120 en 150 cm lang, waarvan een deel in de grond komt. De reflectoren horen 50 centimeter boven de rijbaan te staan, waarbij de totale hoogte boven de rijbaan circa 1 meter is. Een eenvoudige harpoenreflectorpaal kost circa € 15 - 25. De reflectoren zijn 4x18 cm groot.

Reflectorpaaltjes staan in Nederland 50 meter uit elkaar, langs wegen met een hectometerpaal is dit 100 meter, met dan om de 50 meter een reflectorpaal of een hectometerpaal (die ook reflecterend is). Reflectorpaaltjes staan 50 centimeter van de wegkant.

Oostenrijk

In Oostenrijk heten deze een leitpflock en worden elke 33 meter geplaatst langs de rijbaan.

Polen

Poolse reflectorpaaltjes zijn wit met een schuine rode band met rode reflectoren aan de rechterzijde van de rijbaan en witte aan de linkerzijde, ook op autosnelwegen met gescheiden rijbanen. Ze worden langs autosnelwegen elke 100 meter geplaatst en dienen ook als hectometerpaal. In Polen worden daarnaast aparte kilometerbordjes gebruikt die elke kilometer geplaatst worden in de middenberm van een autosnelweg.

Tsjechië

In Tsjechië heten ze een směrový sloupek en zijn witte paaltjes en worden elke 50 meter geplaatst, behalve in bochten, waar ze dichter op elkaar staan, afhankelijk van de straal van de bocht. De reflectorpaaltjes lijken op die van Duitsland en Frankrijk, alleen worden oranje reflectoren toegepast, zoals in Nederland.

Zie ook

In andere talen

  • Duits (Deutsch): Leitpfost (DE), Leitpflock (AT)
  • Frans (Français): délinéateur
  • Tsjechisch (Česky): směrový sloupek


Referenties