Bermuda

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bermuda
Hoofdstad Hamilton
Oppervlakte 53 km²
Inwonertal 64.000
Lengte wegennet 447 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Benaming snelweg
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode UK

Bermuda is een eilandengroep en Brits overzees territorium in de Atlantische Oceaan, ruim ten oosten van de Verenigde Staten. Bermuda telt 64.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 53 km².

Inleiding

Geografie

Bermuda ligt ver op de open oceaan, ruim 1.000 kilometer ten oosten van North Carolina en 1.300 kilometer ten noordoosten van de Bahamas, evenals 1.300 kilometer ten zuiden van Nova Scotia. Het is het enige eiland in dit deel van de Atlantische Oceaan. Bermuda is in feite een archipel met 181 eilanden, waaronder een aantal hoofdeilanden die met bruggen verbonden zijn, en één landmassa suggereren. Het eiland meet ongeveer 25 bij 5 kilometer.

Het eiland ligt veelal tussen 0 en 30 meter boven zeeniveau, het hoogste punt is de 79 meter hoge Town Hill. Bijna heel Bermuda is verstedelijkt.

Bermuda heeft een subtropisch klimaat met enige seizoensvariatie, de gemiddelde maximumtemperatuur bedraagt 21°C in de winter en 30°C in de zomer. Er valt circa 1.500 mm regen per jaar. Bermuda is gevoelig voor orkanen, de beperkte geografische omvang maakt een directe landfall enigszins zeldzaam, maar het komt sporadisch voor. Wel wordt het eiland vrijwel elk jaar aangedaan door een tropische storm of orkaan in de buurt.

Demografie

Het inwonertal van Bermuda groeide van 18.000 rond 1900 naar 62.000 in 2000. De groei was daarna beperkt. Bermuda is dichtbevolkt, bijna al het land is verstedelijkt.

De bevolking van Bermuda is 52% van Afrikaanse afkomst, 31% blank en 9% gemixt. De blanke bevolking is omvangrijker dan in de meeste Caribische eilanden. In de 20e eeuw was er sprake van significante immigratie naar Bermuda. Ongeveer een kwart van de bevolking is van Portugese afkomst.

Economie

De economie van Bermuda is vrijwel volledig gebaseerd op de bancaire sector. Het toerisme speelt ook een rol. Bermuda is zoals veel Britse overzeese territoria een offshore financieel centrum en heeft geen inkomstenbelasting en omzetbelasting. Het land heeft weinig grondstoffen, geen industrie en geen landbouw van betekenis, vrijwel alle goederen worden geïmporteerd. Bermuda is één van de rijkste gebieden ter wereld, met een nominaal BBP van $ 117.000 per inwoner.

Geschiedenis

Bermuda werd begin 16e eeuw ontdekt door Spaanse ontdekkingsreizigers. Het eiland was toen onbewoond. Het eiland werd initieel alleen bezocht maar er werden geen nederzettingen gesticht, de Engelsen legden hun focus op de kolonies in Noord-Amerika. In 1612 werd de eerste nederzetting gesticht, gevolgd door een hoofdstad met de naam St. George's Town in 1613, dit is de oudste permanent bewoonde plaats in de 'nieuwe wereld'. In tegenstelling tot de Caribische eilanden werd geen grootschalige plantage-economie met slaven ontwikkeld.

Het toerisme ontwikkelde zich op Bermuda vanaf begin 20e eeuw, maar werd in de jaren '70 ingehaald door de offshore financiële industrie. Er was vanaf de Tweede Wereldoorlog ook een Amerikaanse basis op Bermuda, die in 1995 werd gesloten.

Wegennet

'The Causeway' bij de luchthaven van Bermuda.

Bermuda heeft 447 kilometer verharde weg, waarvan 225 kilometer publieke weg en 222 kilometer privéweg. Het verkeer rijdt links.

Auto's werden pas in 1946 toegelaten op Bermuda. Bermuda heeft tegenwoordig een hoog autobezit. Buitenlanders mogen in Bermuda niet autorijden, ook niet in gehuurde auto's.[1] Het wegennet van Bermuda is dicht, maar het wegennet ligt vrijwel volledig in bebouwd gebied, aangezien vrijwel heel Bermuda verstedelijkt is. Vrijwel alle wegen zijn enkelbaans, maar een 0,5 kilometer lange weg die Crow Lane heet telt 2x2 rijstroken.

Bijna alle bewoonde eilanden worden met bruggen met elkaar verbonden. De meeste van deze bruggen zijn vrij kort, alleen 'The Causeway' naar St. Davids Island is met 900 meter een stuk langer, het bestaat deels uit taluds en bruggen. The Causeway geeft toegang naar het L.F. Wade International Airport.

Het stratennet van de hoofdstad Hamilton is een grid, elders is het wegennet meer organisch. Veel wegen zijn smal en hebben muren of huizen direct tegen de rijbaan aan.

Wegnummering

Een maximumsnelheid van 25 km/h. Bermuda gebruikt het metrische stelsel.

Er is geen wegnummering in Bermuda.

Bewegwijzering

Er is amper bewegwijzering in Bermuda, maar de paar wegwijzers die er staan zijn naar Brits model. De bebording, bebakening en wegmarking is ook volgens Brits model.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid in Bermuda is in kilometers per uur. De maximumsnelheid is vastgelegd in de Traffic Code en bedraagt 35 km/h op de meeste wegen.[2]

Referenties

British Overseas Territories en Crown Dependencies

AnguillaBermudaBritish Antarctic TerritoryBritish Indian Ocean TerritoryBritish Virgin IslandsCayman IslandsFalkland IslandsGibraltarMontserratPitcairn IslandsSaint Helena, Ascension and Tristan da CunhaSouth Georgia and the South Sandwich IslandsAkrotiri and DhekeliaTurks and Caicos Islands

GuernseyJerseyMan

Wegen in het Caribisch gebied

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosCubaDominicaDominicaanse RepubliekGrenadaHaïtiJamaicaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en Tobago

AnguillaArubaBermudaBonaireCuraçaoGuadeloupeKaaimaneilandenMartiniqueMontserratPuerto RicoSabaSaint-BarthélemySint EustatiusSaint-MartinSint MaartenTurks and Caicos IslandsBritish Virgin IslandsUnited States Virgin Islands