Berninapass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Berninapass

Passo del Bernina

Hoogte 2.328 m
Weg H29
Hellingspercentage 10%
Verboden voor aanhangers? ?
Wintersluiting geen
Opengesteld 1865
Kaart kaart

De Berninapass (Italiaans: Passo del Bernina, Reto-Romaans: Pass dal Bernina) is een bergpas in Zwitserland, gelegen in het kanton Graubünden. De bergpas is 2.328 meter hoog en is daarmee de op 5 na hoogste van Zwitserland. Over de bergpas verloopt de Hauptstrasse 29.

Kenmerken

Zicht op het Bernina-massief en de Morteratsch-gletsjer vanaf de noordzijde van de pasroute.

De Berninapassweg begint bij Samedan, en voert zuidoostwaarts via Pontresina. Parallel aan de weg loopt een spoorlijn. Naar het zuiden heeft men fenomenaal uitzicht op de 4.049 meter hoge Piz Bernina, de oostelijkste vierduizender van de Alpen. Het mooiste punt van de weg ligt wellicht wel even voor de pashoogte zelf, met uitzicht op de Morteratschgletsjer. De stijging vanaf Samedan naar de Berninapass is vrij eenvoudig, omdat Samedan op 1.800 meter hoogte ligt hoeft men weinig te stijgen. Ter hoogte van de pas ligt het Lago Bianco, een klein stuwmeer. De bergen naar het westen zijn aanzienlijk hoger dan de bergen naar het oosten, die amper boven 3.300 meter uitkomen. Na de pashoogte begint de zeer lange afdaling naar Poschiavo en Tirano in Italië. Dit is een behoorlijk geïsoleerd deel van Zwitserland. De grens met Italië bevindt zich op circa 520 meter hoogte, daarna daalt men nog iets af naar het stadje Tirano.

Geschiedenis

De Berninapass is van oudsher een vrij belangrijke pas, maar speelde in de middeleeuwen een minder grote rol dan de Malojapass en Ofenpass. In 1842 begon men met de aanleg van een verharde weg over de Berninapass. Pas in 1865 was de bouw voltooid. De weg is halverwege de 20e eeuw verbreed en gemoderniseerd en wordt sinds 1965 het hele jaar open gehouden.

In de winter

De Berninapass is de hoogste bergpas in Europa die geen wintersluiting kent. De pasroute wordt de hele winter open gehouden om de omgeving van Poschiavo bereikbaar te houden vanuit de rest van Zwitserland. Het is echter niet de hoogste weg van Europa die de hele winter wordt opengehouden, de doodlopende Kaunertaler Gletscherstraße in Oostenrijk wordt ook het hele jaar open gehouden en is 2750 meter hoog, maar dit is geen doorgaande bergpas.

In de winter zijn wel kortdurende afsluitingen mogelijk bij slechte weersomstandigheden of lawines.

Referenties


Bergpassen in Zwitserland

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass