Mountain Parkway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Bert T. Combs Mountain Parkway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
9000 / 9009
Begin Winchester
Einde Salyersville
Lengte 76 mi
Lengte 122 km
Route

1

16 Clay City

18 Clay City

22 Stanton

33 State Route 11

De Bert T. Combs Mountain Parkway is een Parkway in de Amerikaanse staat Kentucky. De snelweg vormt een oost-westverbinding in het oosten van de staat, en ontsluit het platteland in het heuvelachtige oosten van de staat naar de Interstate 64. De snelweg telt grotendeels 2x2 rijstroken, maar het laatste gedeelte telt slechts 2x1 rijstroken. De route is 122 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bij Winchester takt de Mountain Parkway af van de Interstate 64, de snelweg van Lexington richting Hungtington in West Virginia. De snelweg loopt in eerste instantie richting het zuidoosten. Na een kilometer of 20 komt men in sterk heuvelachtig en bebost gebied, de voorlopers van de Appalachian Mountains. Na zo'n 70 kilometer versmalt de weg naar 1 rijstrook per richting. Dit houdt aan tot het einde van de snelweg aan de US 460 bij Salyersville.

Geschiedenis

De Mountain Parkway opende in 1963, en was één van de eerste tolwegen in Kentucky. In 1986 werd de tolheffing geschrapt, omdat de weg was afbetaald.

Toekomst

Het is gepland om het oostelijk deel van de Mountain Parkway te verbreden naar 2x2 rijstroken, zodat het 4-strooks deel tot aan de US 23 bij Paintsville reikt. Het te verbreden deel is circa 50 kilometer lang en loopt van Campton naar Salyersville. Dit plan kost meer dan $ 750 miljoen en moet waarschijnlijk deels met tolheffing bekostigd worden. Dit kan betekenen dat de bestaande parkway weer een tolweg wordt, iets wat controversieel is omdat het oosten van Kentucky een achtergebleven gebied is, met de armste counties van de Verenigde Staten.[1]

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 11.800 voertuigen bij Winchester, wat daalt naar 8.900 voertuigen na Stanton.

Referenties

Parkways in Kentucky

Audubon ParkwayBert T. Combs Mountain ParkwayBluegrass ParkwayCumberland ParkwayHal Rogers ParkwayNatcher ParkwayPennyrile ParkwayPurchase ParkwayWestern Kentucky Parkway