Berthoud Pass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 40.svg
Berthoud Pass.jpg
US 40
Hoogte (ft) 11,307 ft
Hoogte (m) 3.446 m
Gebergte Front Range
Verkeersintensiteit 6.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Berthoud Pass is een bergpas in de Amerikaanse staat Colorado, onderdeel van de US 40 in Colorado. De Berthoud Pass is 3.446 meter hoog.

Kenmerken

Berthoud Pass is gelegen op de grens van Clear Creek County en Grand County, tussen Empire en Winter Park. Over de 3.446 meter hoge bergpas loopt de US 40, belangrijk voor toeristen vanuit Denver naar de wintersportoorden aan de noordkant van de pas. Alhoewel de US 40 over het algemeen oost-west loopt, is de Berthoud Pass noord-zuid gelegen. Vanaf de Interstate 70 bij Empire stijgt men van 2.500 naar de pashoogte op 3.446 meter. Het grootste deel van de stijging is vrij geleidelijk, tot het laatste deel dat 5 haarspeldbochten tot de pashoogte kent. De pashoogte ligt ongeveer op de boomgrens. Naast de pas ligt de 3.807 meter hoge Colorado Mines Peak. Vanaf de pashoogte daalt men af naar Winter Park dat op ruim 2.700 meter hoogte ligt. Aan de noordzijde van de pas zijn 4 haarspeldbochten.

De Berthoud Pass is redelijk goed uitgebouwd en geschikt voor vrachtverkeer. De pas wordt in de winter open gehouden. De pas wordt door Amerikanen als lastig beschouwd, maar voor mensen die de Alpenpassen gewend zijn is het een eenvoudige bergpas om te berijden.

Geschiedenis

De pas is vernoemd naar Edward L. Berthoud (1828-1910), een Zwitser uit Genève die op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten emigreerde. De pas werd door hem ontdekt op zoek naar een geschikte route voor de Colorado Central Railroad in 1861. De pas was geschikt voor wagons, maar niet voor een spoorlijn. Oorspronkelijk was er een skigebied bij de pas, dat in 2002 gesloten werd. Winter Park is het voornaamste skigebied nabij de pas.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 6.000 voertuigen over de bergpas, die hiermee één van de drukkere in Colorado is.

Referenties