Bevestigingsbord

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een bevestigingsbord is een paneel, geplaatst kort na een kruising of splitsing waarop het wegnummer staat vermeld van de route waarop de weggebruiker zich bevindt. Doel van een bevestigingsbord is het geven van routebevestiging aan de weggebruiker: de zekerheid dat hij op de zojuist gepasseerde kruising het juiste heeft gedaan.

Bevestigingsborden kunnen ook tussen kruisingen in worden geplaatst. Ook daar is het doel om aan de weggebruiker routebevestiging te geven; die informatie wordt dan alleen niet verstrekt in de context van een even daarvoor gemaakte keuze.

Bevestigingsborden in Nederland

In Nederland stonden van oudsher bevestigingsborden na iedere oprit naar een autosnelweg toe. Op het bord stonden zowel het A-nummer van de route (of de A-nummers in geval van een dubbelnummering) als het eventuele E-nummer daarvan.

Bevestigingsborden komen in Nederland tegenwoordig echter steeds minder voor. De reden daarvoor is dat het wegnummer tegenwoordig staat vermeld op alle hectometerpaaltjes van rijkswegen en op de meeste hectometerpaaltjes van andere genummerde wegen. Het neerzetten van een extra bevestigingsbord is daardoor niet langer nodig.

De Richtlijn bewegwijzering bepalen dat een bevestigingsbord kan worden geplaatst. Kortom, er bestaat geen verplichting, maar de mogelijkheid van plaatsen bestaat nog steeds.

Bevestigingsborden in het buitenland

Met name in de Verenigde Staten komen bevestigingsborden vaak voor. Dit soort borden staan ter plaatse bekend als trailblazers.

Op het Europese continent zijn bevestigingsborden relatief zeldzaam. Dat zal ermee te maken hebben dat in de meeste Europese landen na iedere afrit op autosnelwegen een compleet afstandenbord staat geplaatst met daarop het wegnummer. Aan separate bevestigingsborden bestaat dan feitelijk geen behoefte meer. Ook staat in steeds meer Europese landen het wegnummer geïntegreerd in de hectometerpaaltjes. Daardoor neemt de behoefte aan bevestigingsborden alleen maar verder af.