Bewegwijzering in Canada

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De A30 in Québec.

Dit artikel gaat over bewegwijzering in Canada.

Systeem

Kleuren

In Canada worden over het algemeen gewerkt met groene wegwijzers met witte letters, net als in de Verenigde Staten. Een afwijking is dat voor parallelstructuren groene wegwijzers voor doorgaand verkeer en blauwe wegwijzers voor lokaal verkeer wordt gewerkt. Aangezien parallelstructuren bijna alleen rond Toronto voorkomen zijn deze blauwe wegwijzers ook vooral daar te vinden.

Plaatsnamen, gemeentegrenzen en serviceborden worden ook met blauwe borden uitgevoerd.

Bestemmingen

Zoals in de Verenigde Staten wordt ook in Canada gewerkt met zowel bestemmingen als windrichtingen. Het Canadese wegennet ligt echter minder perfect in een grid (met name in het oosten).

Talen

De bewegwijzering is in Québec vrijwel uitsluitend in het Frans, elders in het Engels en soms tweetalig Engels-Frans. De tweetaligheid komt voort uit de French Language Services Act van Ontario, waar wegwijzers tweetalig zijn in gebieden waar minstens 10% van de bevolking Franstalig is, en in stedelijke gebieden minstens 5.000 Franstaligen wonen. Rond Toronto zijn veel tweetalige wegwijzers te vinden, ondanks dat het Frans in Toronto slechts de 16e meest gesproken taal is, met 63.000 sprekers, of 1,1% van de bevolking. Daarmee voldoet Toronto aan de eis dat er minstens 5.000 sprekers moeten zijn. Andere, meer gesproken talen in Toronto, zoals het Chinees, Italiaans, Spaans of Punjabi, worden niet op de bewegwijzering aangegeven.

In andere provincies dan Ontario zijn ook tweetalige wegwijzers te vinden, zelfs in provincies als Alberta. Op federaal niveau zijn de officiële talen in Canada Engels en Frans, maar in Québec is alleen Frans een officiële taal. Tweetalige wegwijzers in Québec zijn niet gangbaar, en zijn vooral rond Montréal te vinden. De kennis van het Frans is buiten Québec vrij beperkt, buiten Québec zijn slechts 10% van de Canadezen tweetalig Engels-Frans. Tevens is de kennis van het Engels in Québec relatief beperkt, minder dan de helft van de Franstaligen in Québec spreekt Engels. Automobilisten van elders die in Québec rondrijden hebben een basiskennis Frans nodig.

Opvallend is dat op STOP-borden in Québec het Franstalige "arrêt" wordt gebruikt, in Frankrijk is dat niet het geval. Dit volgt de traditie van STOP-borden in Noord- en Zuid-Amerika om de lokale taal te gebruiken. Bijvoorbeeld in Spanje gebruikt men STOP, maar in Latijns-Amerika veelal ALTO.

Daarnaast zijn straatnamen en STOP-borden soms in lokale talen buiten het Frans en Engels, bijvoorbeeld in het Cree. Dit gebeurt vrijwel alleen in afgelegen plattelandsgebieden. Sommige STOP-borden zijn drietalig (Cree, Engels, Frans).

Afstanden

Afstanden zijn in Canada metrisch, dus kilometers en meters. In dagelijks spraakgebruik is het imperiale systeem relatief gangbaar (feet, miles), maar worden op de bewegwijzering niet aangegeven. In het Dominion Land Survey is het wegennet van de Prairie Provinces opgedeeld in mijlen, de wegen liggen hier 1 mijl uit elkaar.

Op afstandsborden staat niet de aanduiding in welk systeem de afstanden staan (km of mi), net zoals in de Verenigde Staten. In Canada wordt de afstand echter in kilometers aangegeven. Op aankondigingsborden (zoals bij afslagen) staan wel "km" aangegeven. Soms staan afstanden in fracties, met 1 decimaal (bijv 1,5 km). De aanduiding "500 m" komt ook voor.

Lettertype

In Canada gebruikt men de FHWA Series op de bewegwijzering, dit is dezelfde als in de Verenigde Staten en veel andere landen. In veel provincies wordt echter Clearview uitgerold, waaronder in British Columbia, Ontario, Alberta, Québec en Manitoba.

Wegnummers

Behalve de Trans-Canada Highway is er geen federaal wegennet in Canada, de wegnummering is per provincie of territorium apart geregeld, en de provincies gebruiken hun eigen wegnummers. De wegnummers op trailblazers in Ontario zijn vaak anders dan die op de bewegwijzering. Op de bewegwijzering wordt vaak een versimpelde versie weergegeven. De wegnummerschilden verschillen per provincie en wegtype.

Referenties