Bewegwijzering in Frankrijk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit artikel gaat over de bewegwijzering in Frankrijk.

A31 Langres.jpg

Systeem

Kleuren

In Frankrijk wordt met drie kleuren bewegwijzerd; blauw, groen en wit. Blauwe bewegwijzering vindt men op autoroutes en verwijzingen naar autoroutes. Er zijn hier witte letters. Op het onderliggend wegennet worden witte wegwijzers met zwarte letters gebruikt, behalve bij directe routes naar belangrijke plaatsen, de zogenaamde pôles verts. Deze worden met groene borden en witte letters aangegeven. Op deze manier kan men de belangrijke onderliggende verbindingen makkelijk onderscheiden van de minder belangrijke bestemmingen. Ook kan men makkelijk de tolwegen vermijden, zonder veel moeite te hoeven doen voor het navigeren.

Afritten worden op een wit paneel met zwarte letters aangegeven, behalve bij belangrijke plaatsen, waar een groen paneel met witte letters wordt gebruikt.

Doelen

In Frankrijk wordt vanuit een netwerkgedachte bewegwijzerd, met name op autosnelwegen. Bepaalde steden worden over grote afstanden aangegeven, waarbij de hoofdstad Paris het belangrijkste is. Ook steden als Nantes, Bordeaux, Toulouse, Marseille, Lyon, Strasbourg en Lille worden vaak op honderden kilometers van te voren aangegeven. De maximale aangegeven afstanden bedragen tot rond 600 kilometer. Bij afritten wordt ook tevens de afstand tot de volgende afrit aangegeven. Ook worden zogenaamde control cities gebruikt, belangrijke doelen, vaak grote steden. Buitenlandse doelen worden in Frankrijk gewoonlijk met het exoniem aangegeven, dus in het Frans. Incidenteel komt men ook het endoniem tegen, zoals Saarbrücken en Basel, maar consistent is dit niet. In sommige gevallen worden beide aangegeven, zoals Gent (Gand). Britse doelen worden niet bewegwijzerd, er wordt enkel naar de Kanaaltunnel bewegwijzerd. Italiaanse doelen zoals Torino en Milano en Spaanse doelen zoals Barcelona en San Sebastian worden wel aangegeven, in het Frans. Opvallend is dat korte namen, zoals Metz-Nancy en Lille-Paris nogal eens achter elkaar worden geschreven om verticale ruimte te besparen. Omdat Franse plaatsnamen vaak erg lang zijn door geografische toevoegingen worden deze vaak afgekort.

Doelenclassificatie

De bestemmingen ("doelen") op de bewegwijzering in Frankrijk worden gekozen op basis van hun functie en belang. Hiervoor zijn 5 niveau's ontwikkeld.

klasse type centrum niveau
V nationaal of Europees belang 5
IV regionaal of nationaal belang 4
III departementaal of regionaal belang 3
II departementaal belang 2
I kantonaal belang 1
L lokaal belang

Er zijn slechts een klein aantal steden in Frankrijk die het belang van niveau 5 hebben;

 • Bordeaux
 • Calais
 • Grenoble
 • Lille
 • Lyon
 • Marseille
 • Metz
 • Nantes
 • Nice
 • Paris
 • Rouen
 • Strasbourg
 • Toulouse

Deze steden worden in de regel op afstanden van meer dan 400 kilometer al aangegeven, met uitzondering van enkele steden die buiten het hoofdroutenet liggen (voornamelijk Grenoble en in mindere mate Nice en Rouen).

De bestemmingen op de autoroute-bewegwijzering zijn in de regel van niveau 5 en 4, op de groene wegwijzers, de zogenoemde "pôles verts", worden de niveau's 5, 4 en 3 bewegwijzerd.

Symbolen

Frankrijk was één van de eerste landen die het afritsymbool en het knooppuntsymbool heeft ingevoerd.

Wegnummers

Wegnummers worden in Frankrijk met een simpel rechthoekig schildje zonder kader en met prefix aangegeven, dus A1, N1 en D1. A-nummers worden met witte letters op een rood vlak aangegeven, N-nummers eveneens en D-nummers worden met zwarte letters op een geel vlak aangegeven. De E-nummering wordt vrij consequent aangegeven.

Lettertype

In Frankrijk wordt het lettertype Caractères gebruikt, dat in kapitaalschrift wordt geschreven. Lokale bestemmingen worden vaak met italics aangegeven, dus cursief. Bij toevoegingen aan plaatsnamen wordt vaak een wat kleinere lettergrootte gebruikt, echter wel in kapitaalschrift. Het woord "sortie" (afrit) wordt niet-gekapitaliseerd aangegeven, evenals de afstandsaanduiding bij afritten ("m") en sommige toeristische borden die in het bruin zijn vormgegeven.

Autosnelwegen

Afstandentableau langs de A75.

Op autosnelwegen worden blauwe borden gebruikt voor de via snelwegen te bereiken bestemmingen. Portaalborden worden regelmatig toegepast. Afritten worden voor het eerst op 1000 meter aangekondigd, met het afritsymbool, afritnummer, afstandsaanduiding en de te bereiken doelen van de afrit, al dan niet in het wit en/of groen. Dit bord wordt op 0 meter herhaald, al dan niet met een portaalbord voor de rechtdoordoelen. Na de afrit volgen twee afstandentableaux, een wit bord met de afstand tot de volgende afrit en de te bereiken doelen via die afrit, en daarna een blauw bord met de afstanden tot de volgende grote steden. Afstanden worden hierbij soms afgerond op 5 kilometer.

Knooppunten worden met name in het platteland al ver van te voren aangegeven, soms 5 of 10 kilometer. Ook volgen voor de knooppunten al afstandsborden met de bestemmingen die via de huidige en kruisende weg te bereiken zijn. De feitelijke bewegwijzering voor het knooppunt begint veelal op 3000 meter van te voren, met een knooppuntsymbool, afstandsaanduiding en de kruisende wegen. Rond 1000 à 1500 meter volgt een schets van het knooppunt met de rijrichtingen die men verderop moet volgen voor de relevante bestemmingen. Rond 750 meter volgt een portaalbord met de rijstrookindeling, die op 250 meter herhaald wordt en vervolgens bij het daadwerkelijke splitsingspunt nogmaals.

Geschiedenis

A7 Lyon.jpg

Op sommige oudere snelwegen, met name die rond de grote steden uit de jaren '50 en begin jaren 60 is oudere bewegwijzering te vinden. Deze gebruikt een ander lettertype, maar is wel in kapitaalschrift. Ook hier is kleuronderscheid, maar alleen blauw en wit. Deze antieke bewegwijzering vindt men bijvoorbeeld rond Lille, Lyon en Marseille. Wegnummers worden hierop niet aangegeven. Op de meeste lange-afstandsroutes vindt men dergelijke bewegwijzering niet meer omdat deze snelwegen vaak pas vanaf de jaren '70 zijn aangelegd.

Wegnamen

# naam
A1 FR.svg Autoroute du Nord
A4 FR.svg Autoroute de l'Est
A6 FR.svg Autoroute du Soleil
A7 FR.svg Autoroute du Soleil
A8 FR.svg La Provençale
A9 FR.svg La Languedocienne, La Catalane
A10 FR.svg L'Aquitaine, Autoroute des Estuaires
A11 FR.svg L'Océane
A13 FR.svg Autoroute de Normandie (Autoroute de l'Ouest)
A16 FR.svg La Européenne, Autoroute des Estuaires
A19 FR.svg} L'Éco Autoroute
A20 FR.svg L'Occitane
A21 FR.svg Rocade Minière
A26 FR.svg Autoroute des Anglais
A28 FR.svg Autoroute des Estuaires
A29 FR.svg Autoroute des Estuaires
A30 FR.svg Autoroute de la Vallée de la Fensch
A31 FR.svg Autoroute de Lorraine-Bourgogne
A34 FR.svg L'Ardennaise
A35 FR.svg Autoroute des Cigognes
A36 FR.svg La Comtoise
A39 FR.svg Autoroute Verte
A40 FR.svg Autoroute des Titans, Autoroute Blanche
A41 FR.svg L'Alpine
A43 FR.svg L'Aréalpe, Autoroute de la Maurienne
A51 FR.svg Autoroute du Trièves, Autoroute du Val de Durance
A55 FR.svg Autoroute du Littoral
A61 FR.svg Autoroute des Deux Mers
A62 FR.svg Autoroute des Deux Mers
A63 FR.svg Autoroute de la Côte Basque
A64 FR.svg La Pyrénéenne
A65 FR.svg Autoroute de Gascogne
A66 FR.svg L'Ariègeoise
A68 FR.svg Autoroute du Pastel
A71 FR.svg L'Arverne
A75 FR.svg La Méridienne
A77 FR.svg Autoroute de l'Arbre
A83 FR.svg Autoroute des Estuaires
A84 FR.svg Autoroute des Estuaires
A89 FR.svg} La Transeuropéenne
A104 FR.svg La Francilienne
A304 FR.svg Autoroute des Ardennes
A480 FR.svg Autoroute du Drac
A837 FR.svg Autoroute des Oiseaux, Autoroute des Estuaires

Autoroutes hadden oorspronkelijk een naam die ook met borden langs de weg waren aangegeven. De namen van autosnelwegen zijn in 1973 officieel vastgesteld. Begin 21e eeuw zijn veel van deze borden verdwenen en niet meer teruggeplaatst. Veel namen zijn ook in onbruik geraakt, met name de namen van nieuwere autoroutes zijn minder bekend onder het publiek. De bekendste naam is de Autoroute du Soleil, die aan de A6-A7 was toegekend van Paris naar Marseille. In België heeft men hier op proberen in te haken door de E25 tussen Liège en Luxemburg ook zo te noemen.

Andere bekende namen waren La Languedocienne, La Catalane, L'Aquitaine en La Provençale. De naam Autoroute des Estuaires omvat een hele serie autoroutes en voies expresses die langs de hele Franse westkust vanaf de Belgische grens via Calais, Le Havre, Nantes, Bordeaux en Bayonne naar de Spaanse grens loopt. De naam wordt in de praktijk niet zo heel veel gebruikt, en heeft ook overlap met andere namen.

Twee belangrijke namen zijn later vervangen. De A6 heette oorspronkelijk de Autoroute du Sud, maar werd later een onderdeel van de Autoroute du Soleil. De A13 was oorspronkelijk bekend als de Autoroute de l'Ouest, dit was de eerste snelweg van Frankrijk. Later werd dit als de Autoroute de Normandie genoemd.

Niet-autosnelwegen

N2 Laon.jpg

Voor het onderliggend wegennet worden overwegen witte wegwijzers met zwarte letters gebruikt, behalve voor belangrijke bestemmingen die in het groen zijn met witte letters. Daar de wegwijzers uit verschillende panelen bestaan komen wegwijzers met tot drie kleuren voor, alhoewel geheel wit en wit en groen het meest gangbaar zijn. De bewegwijzering is over het algemeen vrij duidelijk, en rotondes worden op situatieborden duidelijk aangegeven, meestal op 250 meter van te voren. Op het onderliggend wegennet zijn regelmatig afstandsborden te vinden. Soms worden afstanden afgerond op halve kilometers, maar doorgaans enkel voor zeer nabijgelegen bestemmingen.

Export

Het Franse bewegwijzeringssysteem wordt in veel voormalige kolonies toegepast en is één van de meest wijdverbreide bewegwijzeringssystemen in de wereld. Met name in Noord- en West-Afrika is de Franse bewegwijzering zeer gangbaar, de bewegwijzering op autosnelwegen in bijvoorbeeld Marokko, Algerije en Tunesië is vrijwel een exacte kopie van de Franse, met uitzondering dat er soms ook in het Arabisch bewegwijzerd wordt.

Referenties


Bewegwijzering in Europa

BelgiëBulgarijeDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkItaliëNederlandNoorwegenOostenrijkPolenRoemeniëServiëSloveniëSpanjeVerenigd KoninkrijkZwedenZwitserland