Bewegwijzering in Israël

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit artikel gaat over de bewegwijzering in Israël.

Systeem

Kleuren

In Israël gebruikt men drie kleuren; blauwe borden voor op autosnelwegen, groene borden op hoofdwegen en witte borden voor lokale wegen. De witte borden vindt men vaak als handwegwijzer op kruispunten, ook wanneer de rest van de route (inclusief vooraankondigingen van kruispunten) groen zijn bewegwijzerd. Toeristische bestemmingen staan op bruine borden.

Talen

Drietalige bewegwijzering.

De bewegwijzering in Israël is drietalig, één van de weinige landen waar dit het geval is. De bewegwijzerde talen zijn in volgorde Hebreeuws, Arabisch en Engels. De transliteratie naar het Engels wil soms licht afwijken van gebruikelijke transliteraties, maar werkt meestal niet verwarrend. De stad Beersheva wordt in het Engels vaak Beersheba genoemd, maar staat op de Israëlische bewegwijzering vaak aangegeven als Be'er Sheva. In het geval van Jeruzalem wordt het Engelse exoniem Jerusalem gebruikt, en niet de transliteratie Yerushalayim.

Incidenteel staan sommige bestemmingen alleen in het Hebreeuws aangegeven. Dit zijn vaak bedrijventerreinen. Rondom Tel Aviv zijn sommige wegwijzers alleen in het Hebreeuws en Engels.

Bestemmingen

In Israël werkt men met control cities. Dit zijn doorgaans de grote steden, met name Jerusalem, Tel Aviv, Haifa en Beersheva worden prominent aangegeven. Bijzonder is het gebruikte systeem op de Route 6, waar alleen NORTH en SOUTH gebruikt wordt in plaats van plaatsnamen. Op de Route 20 (Ayalon Freeway) in Tel Aviv staat soms ook NORTH en SOUTH. Tel Aviv wordt soms alleen als Tel Aviv aangegeven, en soms als Tel Aviv-Yafo. Netanya wordt soms aangegeven als NetanYa en Petah Tikva als Petah Tiqva of Petah Tikwa.

Binnen Israël worden voor bestemmingen in de West Bank voornamelijk Israëlische plaatsen aangegeven, en in wat mindere mate Palestijnse plaatsen. Rond Jeruzalem vindt men geen verwijzingen naar het nabijgelegen Ramallah. Bestemmingen als Jericho, Hebron, Bethlehem en Dead Sea staan vaak wel aangegeven.

Buitenlandse bestemmingen worden niet aangegeven op de bewegwijzering. Ook zijn er geen verwijzingen naar de Gazastrook. Op de West Bank worden wel grensovergangen met Jordanië bewegwijzerd. Rond Eilat zijn geen verwijzingen naar Egypte of Jordanië.

Layout

Autosnelwegen

Een vorkbord.
Een portaalbord op het onderliggend wegennet.
Portaalborden.

De autosnelwegen in Israël worden met blauwe borden bewegwijzerd. Het internationale autosnelweg-symbool wordt ook in Israël gebruikt. Een uitzondering is de Route 2 van Tel Aviv naar Haifa, die geen autosnelweg-status heeft en dus groene wegwijzers heeft. Bestemmingen worden naar kleur van de weg waarmee ze te bereiken zijn bewegwijzerd. Bestemmingen die via een afrit te bereiken zijn, worden op groene wegwijzers aangegeven. Bestemmingen die via snelwegen te bereiken zijn worden op blauwe borden aangegeven.

Op autosnelwegen worden afslagen 1000 meter van te voren aangekondigd. Men gebruikt bermborden en portaalborden (al dan niet op een zweepmast), maar vorkborden zijn relatief zeldzaam. Bijzonder is de manier van afstandsaanduiding, dit staat op een geel vlak met een zwart kader en zwarte cijfers met de afstand, zonder de aanduiding "m" of de Hebreeuwse variant. Israël is het enige land dat alleen cijfers voor de afstand gebruikt. Onbelangrijke aansluitingen worden alleen met bermborden en zweepmasten aangeduid. Belangrijke aansluitingen hebben een portaalbord over de hele rijbaan, maar vaak wordt zelfs bij knooppunten geen volledig portaal gebruikt.

Israël gebruikt vallende pijlen voor rechtdoorbestemmingen en schuin omhoog staande pijlen voor afritbestemmingen. Na de afrit staan afstandsborden, meestal meerdere omdat de borden verticaal veel ruimte gebruiken, per bestemming zijn 3 regels noodzakelijk voor het Hebreeuws, Arabisch en Engels. Daarom staan op afstandsborden meestal 2 bestemmingen per bord aangegeven. Zowel in stedelijke gebieden als op het platteland staan ook borden met daarop de afstand tot de eerstvolgende 2 of 3 aansluitingen.

De bewegwijzering in Israël heeft een Europees uiterlijk, maar er worden ook enkele Amerikaanse elementen gebruikt, met name het gebruik van exit only (יציאה בלבד) bij weefvakken en afvallende rijstroken naar een afrit. De aanduiding exit only is alleen in het Engels (links van de pijl) en Hebreeuws (rechts van de pijl). Ook het afritnummer wordt alleen in het Engels en Hebreeuws aangegeven, met het nummer zelf tussen beide aanduidingen in (omdat Hebreeuws van rechts naar links gelezen wordt).

Knooppunten hebben een naam, en deze worden doorgaans op 1.500 meter afstand aangeven.

Tolwegen

Tolwegen worden aangeduid met het shekel-symbool (₪).

Hoofdwegen

Handwegwijzers op kruispunten.

Op hoofdwegen gebruikt men groene wegwijzers, veelal als stapelbord of regelbord. Portaalborden worden incidenteel gebruikt, met name op de Route 2 van Tel Aviv naar Haifa, die in alles een snelweg is, behalve in status.

Bij kruispunten en beslispunten staan pijlvormige handwegwijzers. Deze zijn doorgaans in het wit met zwarte letters uitgevoerd, ook als de vooraankondiging en overige bewegwijzering in het groen is. Bij opritten naar autosnelwegen worden blauwe handwegwijzers op het beslispunt gebruikt.

Wegnummers

In Israël hebben wegen 1, 2, 3- of 4-cijferige nummers. Deze staan vaak allemaal aangegeven, ook de 4-cijferige wegnummers.

Referenties