Bewegwijzering in Oekraïne

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit artikel gaat over bewegwijzering in Oekraïne (Покажчик напрямку).

Systeem

Er bestaan meerdere generaties bewegwijzering in Oekraïne. Het leeuwendeel van de bewegwijzering stamt nog uit de tijd van de Sovjetunie of op richtlijnen uit die tijd. Omstreeks 2020 is een modernere bewegwijzering ingevoerd. Er is weinig bekend over specifieke richtlijnen.

Kleuren

Oekraïne gebruikt een systeem met kleuren, de weinige autosnelwegen hebben groene wegwijzers met witte letters, de reguliere hoofdwegen hebben blauwe wegwijzers met witte letters en lokale bewegwijzering bestaat uit witte wegwijzers met zwarte letters.

Doelen

In Oekraïne gebruikt men control cities zoals in de meeste landen. Wegen die richting grensovergangen verlopen kennen ook de weergave van grensplaatsen, internationale bestemmingen zijn zeldzaam. Bij de grensplaatsen worden op de nieuwere bewegwijzering ook de landencodes gebruikt, alleen in het Latijnse schrift.

Talen

Een groot deel van de bewegwijzering is alleen in het Cyrillisch, sommige wegwijzers zijn een mix waarbij sommige bestemmingen ook getranslitereerd zijn maar anderen niet. Nieuwere bewegwijzering is volledig tweetalig.

Wegnummers

De wegnummers worden van oudsher zeer beperkt aangegeven. Er zijn vijf mogelijke wegnummers die in Oekraïne op de bewegwijzering kunnen voorkomen, namelijk E-nummers, M-nummers, N-nummers, R-nummers en T-nummers. De N- en R-nummers worden in het Cyrillisch weergegeven met de Н en Р. Eéncijferige nummers hebben een voorloopnul (M01, Н01).

In de praktijk worden hooguit de M-nummers en soms de E-nummers aangegeven, maar zelfs dit gebeurt weinig consistent. Er zijn veel wegwijzers waar helemaal geen nummers op staan. Op nieuwere bewegwijzering die omstreeks 2020 is geïntroduceerd is dit sterk verbeterd, met een weergave van alle wegnummers. Oorspronkelijk werden de weinige wegnummers weergegeven met de kleur van de wegwijzer: soms wit-op-groen en meestal wit-op-blauw. Op de nieuwere bewegwijzering vanaf 2020 worden M-nummers in een rood schildje aangegeven.

Lettertype

Van oudsher gebruikt Oekraïne de Sovjet-lettertype GOST (ГОСТ). Nieuwere bewegwijzering die vanaf 2020 is ingevoerd heeft een licht afwijkend lettertype dat 'Road UA Medium' heet. Voor de getranslitereerde plaatsnamen wordt een kleinere kapitaalgrootte toegepast.

Referenties


Bewegwijzering in Europa

BelgiëBulgarijeDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkItaliëNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenRoemeniëServiëSloveniëSpanjeVerenigd KoninkrijkZwedenZwitserland