Bewegwijzering in Roemenië

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De bewegwijzering in Roemenië bestaat uit groene borden op Autostrăzi en blauwe borden op drumurile naționale.

Systeem

Wegwijzer RO.jpg

In Roemenië worden twee kleuren gebruikt voor het hoofdwegennet, groen voor autosnelwegen en blauw voor DN en DJ-wegen. Verwijzingen naar de betreffende wegen zijn altijd in de kleur daarvan, dus vanaf de snelweg naar het onderliggend wegennet worden de afritdoelen in een blauw vak op het groene bord aangegeven. De doelenkeuze betreft over het algemeen grote steden, maar zoals men wel vaker in Europa ziet worden ook in Roemenië grensdorpjes al over grote afstanden, vaak honderden kilometers, aangegeven. Deze zijn meestal wel vergezeld van een belangrijk doel dichterbij.

Lettertype

Het gebruikte lettertype in Roemenië is SNV, wat men ook in bijvoorbeeld België gebruikt. Het is één van de wijder verspreide lettertypen op bewegwijzering in Europa. Er zijn tevens enkele afwijkende karakters die in andere landen niet gebruikt worden, namelijk de Ă, Â, Î, Ș, Ț en Ţ. De bewegwijzering is in normaalschrift, dus niet in kapitalen.

Autosnelwegen

Op snelwegen worden groene borden met witte letters gebruikt. Afritten worden al vrij ver van te voren aangegeven, vaak al op 3000 meter. Er worden vorkborden gebruikt, en handwegwijzers op het beslissingspunt. Afritten worden vergelijkbaar met Duitsland met afstandsbakens aangekondigd. Het wegnummer wordt elke kilometer herhaald op de kilometerpalen. Portaalbewegwijzering is in Roemenië niet zo heel gebruikelijk, en enigszins versimpeld. Er zijn borden die minimumsnelheden aangegeven voor de linkerrijstrook(en) van autosnelwegen en bij opritten staan alle verboden voor langzaam verkeer uitgebreid aangegeven omdat het concept autosnelweg voor niet alle Roemenen een dagelijks begrip is. Op snelwegen wordt zowel het A- als E-nummer aangegeven.

Niet-snelwegen

Op niet-snelwegen worden blauwe borden met witte letters gebruikt. Vorkborden komen vaak voor voor reguliere T-splitsingen. De bewegwijzering verschilt nogal in kwaliteit, maar is meestal wel duidelijk. Wel zijn er nog vrij veel wegwijzers die verroest zijn of in de bosjes staan, met name voor wat betreft de DJ-wegen. Handwegwijzers worden tevens veel gebruikt.

Wegnummerschild

DJ105.svg

lef Er zijn diverse wegnummerschilden in gebruik. De A- en E-nummers worden in vrij standaard rechthoekige gekaderde schildjes aangegeven met het nummer en prefix. Deze zijn groen met een wit kader en witte nummers. Het schild op de DN-wegen is echter heel anders, en lijkt op die van de Amerikaanse US Highway. Deze schilden zijn in het rood vormgegeven met enkel het nummer zonder prefix. Voor DN-wegen met een suffix geldt dat deze soms in een geel schild worden aangegeven. De DJ-wegen hebben weer een ander schild, namelijk vergelijkbaar met de Hongaarse wegnummerschilden. Deze hebben een blauwe achtergrond met witte letters op blauwe borden en vallen daardoor wat minder op dan de DN-nummers.

Export

De Roemeense bewegwijzering wordt voor zover bekend niet elders in Europa gebruikt.

Referenties


Bewegwijzering in Europa

BelgiëBulgarijeDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkItaliëNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenRoemeniëServiëSloveniëSpanjeVerenigd KoninkrijkZwedenZwitserland