Bewegwijzering in Servië

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit artikel gaat over bewegwijzering in Servië.

In Servië worden verkeersborden, waaronder de bewegwijzering, bepaald door de wet op de verkeersveiligheid, het bijbehorende overzicht van verkeersborden, alsmede aanwijzingen voor verkeersregulatie van de Servische wegbeheerder.[1][2][3]

Categorieën doelen

De volgorde van doelen op Servische bewegwijzering is als volgt bepaald:

 1. Einddoel in het buitenland (buitenlandse plaats)
 2. Hoofddoel voor het leiden van verkeer in het binnenland
 3. Belangrijk doel in de provincie
 4. Belangrijk doel in een regio
 5. Doelen binnen een gemeente
 6. Culturele, historisch belangrijke of toeristische doelen
 7. Overig (waaronder industriezones)

Tevens dient de continuïteit te worden gewaarborgd.

Buitenlandse doelen

Indien een plaats in het buitenland ligt moet de buitenlandse plaats, naast het cyrillisch, in het Engels worden weergegeven, voorzien van een ovaaltje met de landencode. Indien een Servische stad genoemd wordt met een ovaaltje met de landencode erachter, dan kan dat beschouwd worden als een apart doel.

Snelwegen

Op de bewegwijzering op snelwegen dient minstens 1 plaats uit de 1e categorie en minstens 1 plaats uit de 3e categorie vermeld te worden. De lettergrootte van borden boven de weg dient minstens 42 centimeter te zijn, die op borden langs de weg minstens 35 centimeter.

Niet-snelwegen buiten bebouwde kom

Op verkeersborden langs wege buiten de bebouwde kom dient minstens 1 doel te staan van de 3e categorie. Op wegen met een maximumsnelheid boven de 80 km/h dient de lettergrootte minstens 21 centimeter te zijn, op wegen met een maximumsnelheid van 80 km/h is die lettergrootte 17,5 centimeter.

Niet-snelwegen binnen de bebouwde kom

Bij een maximum snelheid boven de 50 km/h is de maximale lettergrootte 17,5 centimeter, bij een maximum snelheid van 50 km/h of lager is dat 14 centimeter.

Gebruik cyrillisch schrift

Het Servisch gebruikt het cyrillisch schrift. De wet en richtlijnen bepalen dat alle wegwijzers op snelwegen in hoofdwegen van de eerste categorie in twee schriften moeten worden uitgevoerd. Het Cyrillische schrift komt eerst, de naam in het Latijnse schrift eronder. Als er geen ruimte is op de borden, dan mogen er aparte borden worden geplaatst met 1 schrift per bord, met dien verstande dat het bord met cyrillisch schrift eerst moet geplaatst vóór het bord in het Latijnse schrift.

Op hoofdwegen van de tweede catgorie en gemeentelijke wegen volstaat enkel het cyrillisch schrift.

Kleuren

Voor de verschillende wegtypes of doelen die via die wegtypes kunnen worden bereikt, worden kleuren gebruikt:

 • Snelwegen: Groene achtergrond met witte letters
 • Autowegen: Blauwe achtergrond met witte letters
 • Overige wegen: Gele achtergrond met zwarte letters
 • Toeristische doelen: bruine achtergrond met witte letters
 • Overige objecten: witte achtergrond met zwarte letters.

Vooraankondiging

Op snelwegen worden afritten tussen 1.500 en 2.000 meter voor de afrit aangekondigd. Op overige wegen met gelijkvloerse kruisingen is die afstand minimaal 150 meter.

Routebevestigingsborden

Na grote kruispunten (op snel- en autowegen: Na elke aansluiting) komt een bevestigingsbord te staan met afstanden tot de volgende grote plaatsen. Er mogen maximaal 6 doelen op staan als er één schrift wordt gebruikt, maar op borden met twee schriften zijn dat maximaal 4 doelen (dus 8 regels). Een bevestigingsbord moet uiterlijk 500 meter na een kruispunt of aansluiting staan. Ook de wegnummers van de weg waar men op rijdt staan hierop.

Wegnummers

Wegnummers worden zoveel mogelijk op de borden geplaatst, waarbij de prefix alleen wordt gebruikt bij snelwegen (A) en bij Europese wegen. Op overige wegen worden alleen de nummers en niet de prefices gebruikt.

Zie ook wegnummers in Servië.

Referenties

Bewegwijzering in Europa

BelgiëBulgarijeDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkItaliëNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenRoemeniëServiëSloveniëSpanjeVerenigd KoninkrijkZwedenZwitserland