Bewegwijzering in Slovenië

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit artikel gaat over de bewegwijzering in Slovenië.

A4SLO1.jpg
A4SLO2.jpg
A4SLO3.jpg
A4SLO4.jpg

Systeem

Kleuren

In Slovenië worden groene wegwijzers met witte letters voor avtoceste gebruikt, blauwe wegwijzers met witte letters voor hitre ceste en gele wegwijzers met zwarte letters voor glavne ceste en regionalne ceste. Voor lokale doelen worden ook witte wegwijzers met zwarte letters gebruikt. Bij afritten of knooppunten worden de kleuren van de betreffende kruisende weg gebruikt. Het kleurgebruik is consistent.

Doelen

In Slovenië wordt gebruikgemaakt van control cities. Dit zijn veelal grote en middelgrote steden. Aangezien er buiten Ljubljana en Maribor geen andere grote steden zijn kan veel regionale stadjes zoals Kranj, Jesenice, Ptuj, Koper en Celje treffen langs de wegen. Tevens worden buitenlandse doelen in Slovenië bewegwijzerd, men werkt niet met grensplaatsjes. Deze buitenlandse plaatsen worden zowel in het Sloveens als het endoniem aangegeven, bijvoorbeeld "Beljak / Villach". Op sommige oudere wegwijzers staat enkel het Sloveense exoniem. Voor mensen die niet bekend zijn met de Sloveense taal kan dit voor problemen zorgen omdat Sloveense exoniemen meestal niet op de endoniemen lijken. Dit is echter slechts sporadisch het geval. Sloveense afstandsborden worden gekenmerkt door het hoge aantal bestemmingen, tot wel 7 of 8 bestemmingen. Naast de eerstvolgende afslag worden ook toeristische doelen aangegeven, evenals diverse control cities. Op reguliere portaalbewegwijzering is het aantal bestemmingen niet zo overheersend.

Wegnummers

Het Sloveense wegnummeringsysteem heeft 4 lagen; de Avtoceste, Hitre ceste, Glavne ceste en regionalne ceste. Alleen de eerste twee worden met prefix "A" en "H" bewegwijzerd, van de overige nummers wordt enkel het nummer zonder prefix bewegwijzerd. Het Sloveense wegnummerschild lijkt op dat van Duitsland, alleen worden voor A-wegen dus wel een prefix gebruikt, in tegenstelling tot Duitsland. De wegnummers worden tevens op kilometerpaaltjes aangegeven, ook langs het onderliggend wegennet.

Lettertype

In Slovenië wordt het lettertype SNV gebruikt, met enkele aanpassingen voor de Sloveense tekens zoals Č, Š en Ž. Van de Slavische talen heeft het Sloveens één van de minste afwijkende tekens (hačeks genaamd). Het lettertype wordt in normaalschrift gebruikt op de wegwijzers.

Autosnelwegen

Op autosnelwegen worden groene wegwijzers met witte letters gebruikt. Afritten worden het eerst op 1500 meter aangekondigd zoals in Duitsland met enkel de afritnaam, wegnummer en afritsymbool. Op 1000 meter volgt een eenvoudig vorkbord met de afritnaam en de volgende afrit en control city voor de rechtdoorrichting. Op 500 meter volgt een geel bermbord met daarop de afritdoelen. Dit bord wordt op 0 meter herhaald. Vervolgens komt na de afrit het afstandenbord met de nodige bestemmingen. Portaalborden worden vaak alleen bij belangrijke aansluitingen en knooppunten gebruikt. Vorkborden voor knooppunten zijn soms erg groot.

Niet-autosnelwegen

Op niet-autosnelwegen worden gele borden met zwarte letters gebruikt. De bewegwijzering is vrij eenvoudig maar wel duidelijk.

Export

De Sloveense bewegwijzering is een mix van de Duitse en oude Joegoslavische bewegwijzering. Daarmee is de bewegwijzering eerder naar Slovenië geïmporteerd dan vanuit Slovenië geëxporteerd. De bewegwijzering komt in grote lijnen overeen met de bewegwijzering in Kroatië en de bewegwijzering in Servië.

Referenties


Bewegwijzering in Europa

BelgiëBulgarijeDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkItaliëNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenRoemeniëServiëSloveniëSpanjeVerenigd KoninkrijkZwedenZwitserland