Bewegwijzering in Zwitserland

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Knooppuntbewegwijzering.

Dit artikel gaat over de bewegwijzering in Zwitserland.

Systeem

Kleuren

Italiaanse bewegwijzering in Ticino.

In Zwitserland worden drie kleuren gebruikt; groen voor autobahnen en autostrassen die ook vignetplichtig zijn, afgezien van enkele uitzonderingen. Blauw wordt gebruikt voor het gros van het onderliggend wegennet. Daarnaast wordt wit gebruikt voor lokale bestemmingen. Voor wandelroutes worden gele wegwijzers gebruikt. Op autosnelwegen wordt een kleurenonderscheid gebruikt zoals dat ook in veel andere landen voorkomt. Groene wegwijzers met witte letters worden gebruikt voor bestemmingen die via de snelweg bereikt worden. Blauw wordt bereikt voor bewegwijzering bij afslagen. Kenmerkend zijn de groen-blauwe wegwijzers voor afritten waarbij zowel de rechtdoorbestemming als de bestemmingen van de afsalg op één bord worden weergegeven.

De autosnelwegen werden vanaf het begin met blauwe wegwijzers bewegwijzerd. Per 1 januari 1972 is Zwitserland overgestapt op een systeem met groene wegwijzers voor autosnelwegen.

Doelen

In Zwitserland wordt gewerkt met control cities en objecten. Voor de meeste snelwegen worden control cities gebruikt, veelal de grote steden. Er wordt altijd het endoniem gebruikt, dus de naam van de stad die het ter plekke heeft, wat dus kan afwijken van het taalgebied waarin de wegwijzer zich bevindt. Dit in tegenstelling tot veel andere landen, prominent België. In Duitstalig Zwitserland wordt gewerkt met doelen als Genève en Neuchâtel, en in Franstalig Zwitserland ziet men doelen als Bern en Basel. Sporadisch zijn er tweetalige steden, meest prominent Biel-Bienne, wat ook de officiële naam van de stad is. Voor buitenlandse bestemmingen wordt hetzelfde systeem gehanteerd. Een ander prominent voorbeeld is de tweetaligheid van de Gotthard / San Gottardo.

Opvallend in Zwitserland, en enigszins uniek in Europa, is dat bergpassen of tunnels prominent op de bewegwijzering voorkomen. Dit gebeurt op de snelwegen, vooral met de meest belangrijke tunnels en bergpassen, zoals de Gotthardpass, Simplonpass, San Bernardinopass en de Col du Grand Saint-Bernard. Op het onderliggend wegennet wordt ook sterk met bergpassen gewerkt als bestemmingen, met name in het midden en oosten van Zwitserland.

Buitenlandse doelen worden veelal ruimschoots aangegeven, zoals Paris bij Genève, Milano langs de A2 en zelfs München langs de A13.

Lettertype

In Zwitserland gebruikt men het ASTRA Frutiger lettertype, dat sinds 2003 gebruikt wordt ten faveure van VSS. Vroeger werd ook wel SNV gebruikt. Er zijn twee varianten van dit lettertype; ASTRA-Frutiger-Standard/standard en ASTRA-Frutiger-Autobahn/autoroute. Het is ontworpen door de Zwitserse ontwerper Adrian Frutiger (geb. 1928). ASTRA staat voor Bundesamt für Strassen.[1] Het lettertype is tegen betaling beschikbaar.[2] Het Zwitserse lettertype wordt voor zover bekend (nog) niet elders in Europa gebruikt.

Autosnelwegen

Dubbele wegwijzers.

Op Autobahnen en autoroutes wordt de groene bewegwijzering gebruikt. De bewegwijzering geldt over het algemeen als vrij duidelijk, behalve op sommige plekken waar per rijstrook een wegwijzer met bestemmingen wordt opgehangen, zodat twee keer naast elkaar dezelfde informatie staat. Het aantal bestemmingen per wegwijzer is veelal gelimiteerd op 4, alhoewel meer incidenteel wel voorkomt. Er wordt maar spaarzaam lokale bestemmingen aangegeven, anders dan in sommige andere landen.

Afritten worden 1.000 tot 1.500 meter van te voren aangekondigd, eventueel afhankelijk of er nog een tunnel tussen zit. Eerst wordt de naam van de afrit aangegeven, vergezeld met de afstand en het afritnummer. In Zwitserland gebruikt men daarvoor het bekende internationale afritsymbool. Halverwege de eerste aankondiging en de daadwerkelijke afrit worden alle bestemmingen aangegeven die via de afrit de bereiken zijn. De plaatsing hiervan variëert wat, vaak tussen 400 en 800 meter. Tevens wordt een rechtdoorbestemming in een groen vlak aangegeven, normaliter de eerstvolgende afslag. Bij de afrit volgt dan nogmaals de afritbewegwijzering. Tevens wordt bij de uitsmijter de tekst "ausfahrt", "sortie" of "uscita" gebruikt, afhankelijk van in welk taalgebied de afrit zich bevindt. Na de afrit volgt dan een groen afstandenbord met daarop de eerstvolgende relevante bestemmingen.

Niet-snelwegen

Op het onderliggend wegennet worden blauwe borden gebruikt, met witte letters. De bewegwijzering is relatief eenvoudig, en er worden zelden steden op meer dan 30 kilometer aangegeven, tenzij het een transitroute betreft. In de Alpen wordt ook gewerkt met bergpassen als bestemming, regelmatig als enige bestemming. Kennis van de locaties van de bergpassen is dus noodzakelijk. Op beslissingspunten staan vaak extra dynamische borden die kunnen aangeven of een bergpas open is, glad is, of geheel gesloten is. In de winter zijn de meeste hoge passen boven 1.500 meter permanent gesloten. Op het onderliggend wegennet wordt uitsluitend met bestemmingen gewerkt. Wegnummers worden vrijwel nooit aangegeven, tenzij het zeer belangrijke routes zijn, maar deze zijn slechts klein in aantal. Op sommige voorwegwijzers worden ook verkeersborden gebruikt, zoals doodlopende weg, gesloten voor gemotoriseerd verkeer, scherpe bocht, spoorwegovergang of andere aanduidingen.

Wegnummers

Voetgangersbewegwijzering.

Wegnummers worden op dezelfde manier als in Duitsland aangegeven, in een vergelijkbaar schildje, zonder prefix. De enige afwijking is dat een rode achtergrond wordt gebruikt, zodat het nummer beter opvalt. Vroeger werden A-nummers vrijwel nergens aangegeven, en werden geen nummers, of alleen E-nummers aangegeven. Inmiddels zijn vrijwel alle borden voorzien van de A-nummers, maar incidenteel kan men nog wegwijzers zonder A-nummers tegenkomen. Op het onderliggend wegennet worden wegnummers vrijwel nergens aangegeven, alhoewel wel bijna alle wegen genummerd zijn. Dit is vooral administratief. Omdat relatief veel wegen doodlopen in de Alpendalen, en weinig Hauptstrassen een doorgaand belang hebben, worden wegnummers veelal achterwege gelaten.

Export

De Zwitserse bewegwijzering wordt ook toegepast in Liechtenstein.

Referenties

Bewegwijzering in Europa

BelgiëBulgarijeDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkItaliëNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenRoemeniëServiëSloveniëSpanjeVerenigd KoninkrijkZwedenZwitserland