Bhutan

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Bhutan.png
འབྲུག་ཡུལ་ - drug yul
Bhutan.png
Hoofdstad Thimpu
Oppervlakte 38.816 km²
Inwonertal 743.000
Lengte wegennet 4.990 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode BHT

Bhutan is een klein binnengesloten[1] land in Azië. Het land is ongeveer even groot als Nederland en telt ruim 700.000 inwoners. De hoofdstad is Thimpu.

Inleiding

Bhutan is een klein landje dat ingeklemd ligt tussen China en India. Het land meet 310 kilometer van oost naar west en 140 kilometer van noord naar zuid. De hoofdstad Thimpu telt 80.000 inwoners en ligt in het westen van het land. Bhutan wordt gedomineerd door het Himalayagebergte, dat in het noorden het hoogst is, en in het zuiden overgaat in vlakkere gebieden. De Gangkhar Puensum is de hoogste berg met 7.570 meter hoogste, tevens de hoogste berg ter wereld die nog nooit beklommen is. Het zuiden bestaat uit beboste berghellingen met bredere rivierdalen en is dus wat toegankelijker. Desondanks blijft Bhutan fysiek een geïsoleerd land.

Bhutan is nooit een kolonie geweest, maar was wel onder invloed van het Britse Rijk en India. Het land is een monarchie, met in 2008 voor het eerst democratische verkiezingen. Bhutan heeft een snelgroeiende economie die in 2007 met 22% groeide. De economie is gebaseerd op toerisme, bosbouw en landbouw. Circa 60% van het overheidsbudget wordt gesubsidieerd door India. Het inkomen is circa $ 5.200 per inwoner.

Wegennet

Bhutan heeft een versnipperd wegennet van circa 5.000 kilometer lengte. Oost-westverkeer is lastig vanwege de bergruggen, die noord-zuid lopen. In 1962 is begonnen met een oost-westroute die slechts 2,5 meter breed is voor verkeer in beide richtingen. Reizen over land kan een tijdrovende zaak zijn en wordt niet veilig geacht vanwege de steile afgronden en gebrek aan wegbeveiliging. De meeste verharde wegen in Bhutan zijn erg smal, alhoewel er een begin is gemaakt om de weg van Thimpu naar India over een breder tracé aan te leggen, met één rijstrook per richting. Er zijn geen autosnelwegen in Bhutan. Er is wel een 2x2 weg in Thimpu.[2] Er zijn wat grensovergangen met India, maar geen met China. Wel loopt de Chinese provinciale weg S204 door een betwiste grensstreek, maar er is geen aansluiting richting de rest van Bhutan. Nog geen 10 kilometer ten westen van Bhutan is een 4.310 meter hoge verharde bergpas tussen India en China.

Wegnummering

Het is onduidelijk of er een wegnummering is. Kilometerpalen geven een prefix SL aan, maar er is amper bewegwijzering.[3]

Asian Highways

Asian Highways in Bhutan

AH48


Referenties

  1. een land dat niet aan zee ligt
  2. 2x2 weg Thimpu
  3. kilometerpaal
Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea