Bi-State Vietnam Gold Star Bridges

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bi-State

Vietnam Gold Star Bridges

US 41.svg
Bi-State Vietnam Gold Star Bridges.jpg
Overspant Ohio River
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.644 meter
Hoofdoverspanning 219 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1932 / 1966
Verkeersintensiteit 40.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Bi-State Vietnam Gold Star Bridges, ook bekend als de Twin Bridges zijn twee vakwerkbruggen in de Verenigde Staten, gelegen op de grens van de staten Indiana en Kentucky. De bruggen overspannen de Ohio River bij Evansville.

Kenmerken

De bruggen hebben enigszins identieke afmetingen met een totale lengte van 1.644 meter per brug. Beide bruggen hebben drie hoofdoverspanningen, waarvan van beide bruggen de noordelijke overspanning de langste is met een lengte van 219 meter. Beide bruggen zijn een vakwerkbrug die op elkaar lijken qua breedte, hoogte en lengte. De aanbruggen hebben wel een afwijkend ontwerp, de aanbruggen van de oostelijke brug hebben een vakwerkconstructie onder het brugdek, terwijl de aanbruggen van de westelijke brug een liggerbrug zijn. De bruggen staan op 34 meter afstand van elkaar. De bruggen tellen elk twee rijstroken zonder vluchtstroken. Over de brug loopt de US 41, ten noorden van de brug ligt de stad Evansville, ten zuiden van de stad ligt de kleinere stad Henderson. De Interstate 69 in Indiana eindigt kort voor de brug.

Geschiedenis

De eerste brug is begin jaren '30 aangelegd en opende in 1932 voor het verkeer. De brug heette destijds de John James Audubon Bridge en is ontworpen door de beroemde bruggenontwerper Ralph Modjeski. De aanleg kostte destijds $ 2,4 miljoen. Dit is de huidige oostelijke overspanning. Vanwege het toegenomen verkeer is er midden jaren '60 een tweede brug naast gebouwd. Deze opende in december 1966 voor het verkeer en is ontworpen om op de bestaande brug te lijken.

Op de oorspronkelijke brug werd in eerste instantie tol geheven. In 1941 werd de brug tolvrij. In 1983 is de brug uit 1932 gerenoveerd. In de periode 2007-2008 is een renovatie van $ 22 miljoen doorgevoerd.

De brug ligt feitelijk geheel in Kentucky, omdat de grens tussen de staten is vastgesteld als de loop van de Ohio River zoals die was bij de toetreding van Kentucky in 1792. Vanwege de aardbeving van New Madrid in 1812 veranderde de loop van de Ohio River, en kwam de rivier geheel in Kentucky te liggen. De state line ligt bijna 1,5 kilometer ten noorden van de brug.

Toekomst

Met de planning van de aanleg van de Interstate 69 tussen Indiana en Kentucky is een nieuwe verbinding over de Ohio River noodzakelijk. Een nieuwe brug zal waarschijnlijk ten oosten van de bestaande Twin Bridges gebouwd worden, omdat de US 41 in Kentucky door de bebouwde kom van Henderson loopt en niet eenvoudig tot freeway opgewaardeerd kan worden.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden circa 40.000 voertuigen over de brug, die daarmee redelijk intensief bereden wordt, gezien het feit dat het geen freeway is.

Zie ook

Referenties