Myanmar

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Birma)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Myanmar.svg
ြမန်မာ - Myanmar
Myanmar.png
Hoofdstad Naypyidaw
Oppervlakte 676.578 km²
Inwonertal 51.486.000
Lengte wegennet 27.000 km
Lengte snelwegennet 580 km
Eerste snelweg 2010
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode MYA

Myanmar, ook wel Birma of Burma (Birmees: ပြည်ထောင်စု သမ္မတ မြန်မာနိုင်ငံတော်, Pyi-daung-zu Myan-mar Naing-ngan-taw) is een land in zuidoost-Azië. Het land is ruim 16 keer zo groot als Nederland en telt 51 miljoen inwoners. De hoofdstad is Naypyidaw, de grootste stad is Yangon.

Inleiding

Geografie

Myanmar is het grootste land van Zuidoost-Azië. Het land ligt aan de Indische Oceaan en meet noord-zuid bijna 2.100 kilometer. Oost-west meet het land maximaal 950 kilometer, alhoewel grote delen (veel) smaller zijn. Het zuidelijke deel ligt op het schiereiland Malakka en is hier soms maar 40 kilometer breed.

Het land grenst in het noordwesten aan Bangladesh en India, in het noordoosten aan China, en in het oosten aan Laos en Thailand. Het land is behoorlijk bergachtig, met uitzondering van een brede vallei in het midden van het land. De Hkakabo Razi op de grens met China is het hoogste punt met 5.881 meter. De bergketens in het noorden zijn uitlopers van het Himalayagebergte. De Irrawaddy is de belangrijkste rivier en kent een omvangrijke delta, de meeste bevolking woont langs deze rivier. Tropische bossen bedekken grote delen van het land.

Myanmar heeft een subtropisch klimaat met veel neerslag, aan de kust valt in sommige gebieden 5.000 mm neerslag per jaar, wat Myanmar tot één van de natste gebieden van de wereld maakt. Het land heeft een moessonklimaat, met een duidelijke droge en natte periode. De natte periode begint in mei, piekt in juli en eindigt in oktober. Buiten die periode valt bijna geen neerslag, zodat het verschil tussen het natte en droge seizoen erg markant is. De gemiddelde maximumtemperatuur in de hoofdstad Yangon varieert tussen de 30 en 36°C. Het verder landinwaarts gelegen Mandalay kent nog wat hogere temperaturen, gemiddeld tot 39°C in april maar temperaturen van ruim boven de 40°C komen ook veel voor. Het natte seizoen kent in Mandalay aanzienlijk minder neerslag dan Yangon.

Demografie

De hoofdstad Naypyidaw is een nieuwbouwstad en ligt centraal in het land. Naypyidaw is de derde stad van Myanmar met 925.000 inwoners. Yangon (voorheen: Rangoon) is de grootste stad en ligt in het zuiden vlakbij zee. De stad telt 4,3 miljoen inwoners. Mandalay is de tweede stad van Myanmar en telt 1,2 miljoen inwoners en ligt centraal in het noorden.

Het inwonertal was tot begin 21e eeuw niet met zekerheid vast te stellen, de laatste betrouwbare census daarvoor werd tijdens de koloniale periode in 1931 uitgevoerd. Het inwonertal wordt geschat op circa 61 miljoen, maar een census uit 2014 gaf een inwonertal van 51,5 miljoen inwoners. In Myanmar wordt het Birmees gesproken, met een eigen, uniek schrift. Engels wordt door de overheid gebruikt en geleerd op school.

Economie

Myanmar is een arm land, met een militaire dictatuur sinds 1962. Het land is één van de armste in Azië. Het land lijdt al jaren onder stagnatie, mismanagement en isolatie alhoewel het land sinds 2010 opener is geworden. De stad Yangon is de minst ontwikkelde grote stad in Zuidoost-Azië. Ten tijde van de Britse overheersing was het land nog het welvarendste van Zuidoost-Azië. In Myanmar is amper sprake van toerisme, alhoewel het land veel potentie heeft. Het land is één van de weinige landen die niet het metrische systeem gebruikt. Alhoewel vaak gedacht wordt dat het imperiale systeem gebruikt wordt, geldt dit slechts voor een aantal maten. De meeste maten zijn specifiek in Myanmar ontwikkeld.

Geschiedenis

In de 9e eeuw begon de bevolkingsgroep Bamar in de vallei van de Irrawaddy steden te ontwikkelen en gedurende de eeuwen werd dit de dominante cultuur van de regio. Van de 16e tot 18e eeuw was de Toungoo-dynastie erg machtig en was in die tijd het grootste rijk in Zuidoost-Azië, het strekte van de Himalaya tot de grens met Vietnam. In 1824 werd het gebied een Britse kolonie. De grondstoffen van de kolonie werden geëxploiteerd door grote Britse bedrijven die gebruik maakten van veel werknemers uit India. In de koloniale periode werd meer dan 3.200 kilometer spoorweg aangelegd, maar de kolonie kreeg weinig andere infrastructuur. De kolonie was het toneel van grote gevechten met de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog, dat ook wel de Burma Campaign heette. Grote delen van het gebied lagen na de oorlog in puin.

Het land werd in 1948 onafhankelijk en stond vanaf dat moment bekend als Birma of Burma. Het land was in eerste instantie democratisch, maar werd na een staatsgreep in 1962 een militaire dictatuur. Al sinds de onafhankelijkheid heeft Myanmar te maken met intern conflict, dat ook wel de langste burgeroorlog van de wereld wordt genoemd. In 1989 veranderde het militaire regime de naam van het land van Burma naar Myanmar. Na verkiezingen in 2010 werd de militaire regering opgeheven, en kwam er een burgerbestuur. Hierna werden sancties en handelsblokkades tegen Myanmar gedeeltelijk opgeheven.

Wegennet

In Myanmar is amper sprake van een verhard wegennet, alhoewel het genummerde netwerk redelijk groot is. Van de 27.000 kilometer weg is slechts zo'n 3.200 kilometer verhard, met name in en rond de steden. De vele grote rivieren maken wegtransport lastig en een tijdrovende zaak, zelfs in het vlakke midden van het land. Rondom Yangon zijn een aantal moderne bruggen, maar in andere gebieden ontbreken bruggen vaak over grotere afstanden. Samen met Laos heeft Myanmar het minst ontwikkelde wegennet van Zuidoost-Azië. Rondom de nieuwe hoofdstad Naypyidaw, zo'n 240 kilometer ten zuiden van Mandalay en 330 kilometer ten noorden van Yangon worden veel nieuwe wegen aangelegd.

In december 2010 opende de eerste autosnelweg van Myanmar, de 580 kilometer lange Yangon - Mandalay Expressway. Deze is naar westerse maatstaven echter substandaard ontworpen en geldt als een dodenweg.

In Yangon is een enigszins ontwikkeld hoofdwegennet van verharde wegen, regelmatig met 4 rijstroken uitgevoerd. Route 1 is zelfs zesstrooks uitgevoerd in Yangon. De nieuwere wijken van Yangon kennen een georganiseerd wegennet, deels in een grid gebouwd. De stad is relatief suburbaan met grootschalige wijken met vrijstaande huizen, echter vaak met beperkte elektriciteitsaansluitingen en riolering.

In 2020 werd de financiering van $ 484 miljoen voor een 64 kilometer lange autosnelweg tussen Bago en Kyaikto goedgekeurd.[1]

Flag of Myanmar.svgHoofdwegen in Myanmar Flag of Myanmar.svg

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 8

Yangon - Mandalay Expressway


Asian Highways

Asian Highways in Myanmar

AH1AH2AH3AH14AH111AH112AH123


Wegnummering

De ééncijferige wegen zijn de belangrijkste wegen, waarbij de Route 1 en 2 de hoofdweg van Yangon naar Mandalay vormt. Andere ééncijferige wegen takken hier vanaf. Tweecijferige nummers zijn aftakkingen van de ééncijferige nummers. Driecijferige nummers zijn weer gebaseerd op ééncijferige nummers. Hierdoor ontstaat een gezoneerd systeem.

  • Route 1 Yangon - Meiktila - Mandalay
  • Route 2 Yangon - Prome - Minbu - Myingyan - Myittha (Route 1)
  • Route 3 Mandalay - Kyaukme - Chinese grens (Kunming)
  • Route 4 Meiktila (Route 1) - Taunggyi - Thaise grens (Chiang Rai)
  • Route 5 Toungoo (Route 1) - Ho-Pong (Route 4)
  • Route 8 Yangon - Maulamyaing - Tavoy

Bewegwijzering

Daar Myanmar een geïsoleerd land is, is er weinig bekend over eventuele bewegwijzering.

Tol

Op belangrijke wegen in Myanmar wordt tol geheven, niet alleen op expressways, maar ook op sommige andere hoofdwegen.

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJemenJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamZuid-Korea