Bjelovar-Bilogora

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Bjelovar-Bilogora.gif
Bjelovar-Bilogora.png
Hoofdstad Bjelovar
Grootste stad Bjelovar
Oppervlakte 2.640 km²
Inwonertal 119.764 (2011)
Lengte snelwegennet
Eerste snelweg
Afkorting

De provincie Bjelovar-Bilogora (Kroatisch:Bjelovarsko-Bilogorska Županija) is gelegen in het noorden van Kroatië. De županija is vernoemd naar de hoofdstad Bjelovar en het gebergte Bilogora, dat zich overigens ook uitstrekt over de županije Koprivnica-Križevci en Virovitica-Podravina.

Inleiding

Bjelovar-Bilogora is geen dichtbevolkte županija. Gelegen in heuvelachtig gebied kent het landbouwgrond en bossen, maar niet veel grote plaatsen. De enige plaatsen van enige betekenis zijn de hoofdstad Bjelovar in het westen en Daruvar in het oosten van de županija.

Wegennet

Vanwege de lage bevolkingsdichtheid is het wegennet in deze županija niet uitgebreid. Autoceste zijn er niet, de A3 loopt in de zuidelijker gelegen županija Sisak-Moslavina. Wel zijn er plannen voor aanleg van de D12 waarmee Bjelovar in de toekomst via de eveneens aan te leggen D10 met Zagreb verbonden zal gaan worden.

Het wegennet is hetzij noordwest-zuidoost, hetzij noordoost-zuidwest georiënteerd. Enkele državne ceste doorkruisen de županija en zijn daarvoor van belang voor het (inter)regionaal verkeer.

De belangrijkste noordwest-zuidoost lopende wegen zijn de D26 en de D28. Laatstgenoemde weg verbindt Bjelovar met Daruvar.

Van noordoost naar zuidwest lopen de D43, D45 en de D5. Laatstgenoemde weg is een onderdeel van de Europese E661 die Hongarije en Bosnië-Herzegovina met elkaar verbindt.

De wegen bestaan voornamelijk uit 1 rijbaan met 1 rijstrook per richting. De steden Bjelovar en Daruvar hebben geen bypasses, zodat al het doorgaande verkeer door die steden moet.

Referenties


Županije in Kroatië

Bjelovar-BilogoraBrod-PosavinaDubrovnik-NeretvaIstraKarlovacKoprivnica-KriževciKrapina-ZagorjeLika-SenjMeđimurjeOsijek-BaranjaPožega-SlavonijaPrimorje-Gorski KotarSplit-DalmacijaŠibenik-KninSisak-MoslavinaVaraždinVirovitica-PodravinaVukovar-SrijemZagreb (stad)Zagreb (provincie)Zadar