Black Hawk Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Black Hawk Bridge
Iowa 9.svg
Black Hawk Bridge.jpg
Overspant Mississippi River
Rijstroken 1x2
Totale lengte 504 meter
Hoofdoverspanning 200 meter
Hoogte brugdek 21 meter
Openstelling 17-06-1931
Verkeersintensiteit 2.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Black Hawk Bridge is een cantilever vakwerkbrug in de Verenigde Staten, gelegen op de grens van de staten Iowa en Wisconsin. De brug overspant de Mississippi River bij Lansing.

Kenmerken

De Black Hawk Bridge is een stalen cantilever vakwerkbrug met een totale lengte van 504 meter en een hoofdoverspanning van 200 meter. Het is één van de kortere bruggen over de Upper Mississippi River en één van de weinige cantileverbruggen over dit deel van de Mississippi, en heeft bovendien een ongebruikelijk ontwerp. De brug is 6 meter breed en het brugdek ligt 21 meter boven de Mississippi River. De brug verwerkt beperkt regionaal verkeer, de Iowa State Route 9 en de Wisconsin State Route 82 lopen over de brug. De brug is veel korter dan de eigenlijke kruising van het rivierdal, aan de Wisconsin-zijde is een moerasgebied met meanders van ruim 4 kilometer breed. De State Route 82 loopt hier over taluds en heeft enkele korte bruggen. Het is de noordelijkste brug over de Mississippi in de staat Iowa. De brug is tolvrij.

Geschiedenis

De brug is tussen 1929 en 1931 aangelegd en op 17 juni 1931 opengesteld voor het verkeer. De brug was oorspronkelijk een tolweg in het beheer van de Iowa-Wisconsin Bridge Company. In 1945 werd de brug aan de zijde van Wisconsin grotendeels weggeslagen, en de Iowa-Wisconsin Bridge Company had geen geld om de brug te repareren, waardoor de verbinding langdurig buiten gebruik was. In 1957 werd de brug overgenomen door de staten Iowa en Wisconsin en is in mei 1957 weer opengesteld na een afsluiting van ruim 8 jaar. Sindsdien is de brug tolvrij.

De brug is vernoemd naar Chief Black Hawk (1767-1838), het opperhoofd van de Sauk indianen.

Toekomst

De brug is functionally obsolete, wat betekent dat hij niet aan de huidige ontwerpeisen voldoet. De brug is echter nog wel in redelijke conditie, daarom zijn er nog geen concrete plannen om de brug te vervangen.

Verkeersintensiteiten

De brug wordt slechts licht bereden, met gemiddeld 2.000 voertuigen per dag.

Zie ook

Referenties