Blackwall Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blackwall Tunnel
A102 UK.png
Blackwall Tunnel.jpg
Kruist Thames
Lengte 1.350 meter / 1.174 meter
Openstelling 22 mei 1897 / 2 augustus 1967
Intensiteit 91.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Blackwall Tunnel is een tunnel bestaande uit twee boortunnels in Engeland in het Verenigd Koninkrijk, gelegen in de A102 in London. De tunnel telt 2x2 rijstroken en loopt onder de rivier de Thames met een gesloten deel van 1350 meter in de westelijke buis en 1174 meter in de oostelijke buis.

Kenmerken

De tunnel bestaat uit 2 buizen met elk 2 rijstroken zonder vluchtstroken en gaat onder de rivier Thames door. De tunnels lopen beide via een iets ander tracé, waarbij de westelijke buis een bochtiger tracé kent dan de oostelijke buis. Door de tunnel loopt de A102. De tunnel is een vitale schakel, aangezien die een van de weinige vaste oeververbindingen in het oostelijke deel van London is. De oostelijke tunnelbuis heeft een hoogtebeperking van 4 meter, de westelijke een hoogtebeperking van 4,72 meter. Hoge voertuigen dienen in de westelijke tunnelbuis gebruik te maken van de linkerrijstrook, omdat het dak van de tunnel boven de rechterrijstrook lager is door de ronde vorm. De maximumsnelheid in de tunnel bedraagt 30 mp/h (48 km/h).

Geschiedenis

De oudste buis is de in 1897 geopende westelijke buis. De aanlegkosten voor de tunnel bedroegen in die tijd £1,4 miljoen. Voor de aanleg van de tunnel moesten in Greenwich meer dan 600 huizen worden gesloopt. Het was toentertijd de oostelijkste vaste oeververbinding, tot in 1963 de Dartford Tunnel opende voor het verkeer. De tunnelbuis werd voorzien van een nog steeds aanwezige poort ten zuiden van de tunnel.

Op 2 augustus 1967 opende een tweede tunnelbuis ten oosten van de eerste tunnelbuis voor het verkeer. Deze buis is ruimer opgezet dan de oudste buis en werd voorzien van betere verlichting en noodtelefoons. De tweede tunnel bracht geen oplossing voor de toenemende files en daarop werd in 1978 besloten om de oostelijke tunnel in te zetten als wisselbaan. Op 20 april 2007 is dit weer afgeschaft, omdat het voor een verminderde veiligheid in de tunnel zou zorgen. In 2002 is de oostelijke tunnelbuis gerenoveerd evenals de bijbehorende ventilatietorens. In 2012 is de westelijke tunnelbuis gerenoveerd en voorzien van nieuwe veiligheidsinstallaties.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken ongeveer 91.000 voertuigen gebruik van de Blackwall Tunnel.[1]

Referenties