Blekinge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blekinge COA.png
Blekinge map.png
Hoofdstad Karlskrona
Grootste stad Karlskrona
Oppervlakte 2.946 km²
Inwonertal 153.000
Lengte snelwegennet 10 km
Eerste snelweg 1993
Afkorting

Blekinge is een län (provincie) van Zweden, gelegen aan de zuidkust. Het is het kleinste län van Zweden met een oppervlakte van nog geen 3.000 km². De hoofdstad en grootste stad is Karlskrona.

Inleiding

Blekinge omvat het oostelijk deel van de Zweedse zuidkust en is gelegen aan de Oostzee (Baltische Zee). Blekinge grenst aan Skåne, Kronoberg en Kalmar. Blekinge meet ongeveer 100 kilometer van west naar oost en maximaal 45 kilometer van noord naar zuid. Alle grotere plaatsen liggen aan of bij de kust. De grotere plaatsen zijn van oost naar west Karlskrona, Ronneby, Karlshamn en Sölvesborg. Blekinge wordt gedomineerd door de kustregio, die halfbebost is. Het binnenland is dichtbebost. Blekinge heeft een kust met tal van kleine eilanden, de grotere daarvan zijn bewoond. Blekinge heeft maar één gemeente (kommun) die niet aan zee ligt en dat is Olofström.

Wegennet

Transport in Blekinge wordt gedomineerd door de E22, de route van Malmö naar Kalmar en Norrköping, die de contouren van de kust van zuidoost Zweden volgt. Alhoewel de E22 op veel kaarten als autosnelweg staat aangegeven, is in 2014 slechts 10 kilometer daadwerkelijk met 2x2 rijstroken uitgevoerd, het grootste deel tussen Sölvesborg en Karlskrona telt 2+1 rijstroken en is ongelijkvloers. In het oosten van Blekinge is de E22 echter een enkelbaans weg.

Andere hoofdwegen dan de E22 lopen allemaal vanaf de kust landinwaarts. Dit zijn de riksvägar RV 15 van Karlshamn naar Halmstad, de RV 27 van Ronneby naar Växjö, de RV 28 van Karlskrona naar Vetlanda en de RV 29 van Karlshamn naar Växjö. Dit zijn allemaal relatief snelle routes. Een aantal eilanden voor de kust bij Karlskrona zijn via bruggen te bereiken.

Referenties


Län in Zweden

BlekingeDalarnaGotlandGävleborgHallandJämtlandJönköpingKalmarKronobergNorrbottenÖrebroÖstergötlandSkåneStockholmSödermanlandUppsalaVärmlandVästerbottenVästernorrlandVästmanlandVästra Götaland