Ontruimingslicht

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Blinker)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een ontruimingslicht is een klein verkeerslicht dat wordt toegepast bij deelconflicten en in eenkleurige of tweekleurige varianten voorkomt. Doel van het ontruimingslicht is het verbeteren van de verkeersveiligheid en de capaciteit van een verkeersregeling. Het ontruimingslicht is een veelgebruikte maatregel in Duitsland, België en Tsjechië, en waarschijnlijk in meer landen, en sinds kort ook in Nederland. Het ontruimingslicht is 2011 in de Regeling Verkeerslichten opgenomen, onderdeel van het BABW.

Redenen voor het toepassen van deelconflicten

Bij sommige verkeersregelingen worden deelconflicten toegepast. Dit kan afhankelijk zijn van beperkingen aan de vormgeving van het kruispunt of vanwege capaciteitsredenen. Het voordeel van het toepassen van deelconflicten is de beperking van het aantal fasen in een regeling waardoor het aantal ontruimingstijden en geelfasen beperkt wordt, zodat uiteindelijk de totale cyclustijd daalt. Beperking van de cyclustijd levert bovendien een positieve bijdrage aan het opvolgen van het rode licht van met name fietsverkeer.

Het nadeel van deelconflicten is de toename van de verkeersonveiligheid van de richtingen die gelijktijdig groen krijgen. Met name rechtdoorgaand fietsverkeer met afslaand gemotoriseerd verkeer zorgt voor potentiële gevaarpunten met zware afloop. Tegemoetkomend verkeer is tevens een gevaarpunt bij met name hogere snelheden aangezien hier de mogelijkheid bestaat op frontale ongevallen.

Plaats van het ontruimingslicht

Om de verkeersveiligheid te vergroten en de capaciteit te verhogen kan voor het laatste geval een ontruimingslicht aangebracht worden. Dit licht wordt aan de overzijde geplaatst waar het tegemoetkomend verkeer vandaan komt, bij voorkeur in het zichtveld van de bestuurder. Dit kan in de middenberm zijn, maar er zijn ook locaties bekend waar het licht aan de linkeroverzijde hangt.

Werking

De volgende situatie doet zich voor: Twee tegemoetkomende richtingen krijgen gelijktijdig groen (in veel gevallen richtingen 5 en 11). Wanneer er geen verkeer meer is op een van de richtingen zal dat verkeerslicht naar rood gaan. In sommige gevallen komt er iets later nog verkeer aan van de tegemoetkomende richting, waardoor verkeer dat staat te wachten op het kruisingsvlak niet weet dat het verkeerslicht reeds rood is geworden en niet direct af zal rijden. Door het plaatsen van een ontruimingslicht kan getoond worden dat het verkeer wél door kan rijden zonder dat zij voorrang dienen te verlenen aan het tegemoetkomende verkeer.

Uitvoering

in Tsjechië wordt een enkel licht geplaatst. Dit geeft enkel aan wanneer de tegemoetkomende richting rood is, en de wachtende richting dus exclusief groen heeft. Dit gebeurt door het tonen van een groen licht met een pijl er in. In Duitsland - waar het ontruimingslicht ook wel bekend staat als Blinker - komt het ontruimingslicht voor met enkele lichten of dubbele lichten.

In Nederland wordt er een extra licht geplaatst boven het groene licht. Deze knippert geel tijdens de deelconflictsituatie.

Locaties

In Nederland zijn er twee locaties bekend waar het ontruimingslicht wordt toegepast:

  • N284 te Hapert met Castersedijk
  • Venlo, Krefeldseweg

Externe link

In andere talen

  • Duits (Deutsch): Richtungsignal, Richtungspfeil, Blinker