Bochtverbreding

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bochtverbreding wordt toegepast bij wegen met bochten die een kleine boogstraal hebben.

De achterwielen van een voertuig beschrijven in bochten namelijk een kleinere straal dan de voorwielen. Hoe kleiner de boogstraal van de bocht, des te groter dit verschil wordt. Bij een lange wielbasis van bijvoorbeeld een bus wordt dit verschil nog groter. Om er voor te zorgen dat een voertuig niet naast de rijbaan terecht komt, wordt de de rijbaan in zekere mate verbreed. Deze breedte is onder andere afhankelijk van de ontwerpsnelheid en de boogstraal van de bocht.

Bochtverbreding Nederland

De formule voor bochtverbreding is: Bochtverbreding = Boogstraal / 50

De bochtverbreding wordt meestal aan de binnenzijde van de boog aangebracht. Is er sprake van meerdere rijstroken, dan wordt meestal alleen de meest rechtse rijstrook verbreed.

Bochtverbreding Verenigd Koninkrijk

Voor wegen die smaller zijn dan de minimumbreedte is bochtverbreding verplicht gesteld, evenzo voor wegen met een standaardbreedte die een kleine boogstraal hebben.

Voor wegen met een standaardbreedte van 7,30 m, 11,00 m en 14,30 m dient bij boogstralen tussen 90 en 150 meter een bochtverbreding toegepast te worden van 0,30 meter per rijstrook. Tweestrooksrijbanen van 7,90 meter of meer behoeven geen bochtverbreding.

Voor wegen die een breedte hebben tussen de minimumbreedte en de standaardbreedte gelden de volgende waarden voor bochtverbreding:

  • 0,60 meter per rijstrook bij een boogstraal tussen 90 meter en 150 meter. De maximumbreedtes hierbij zijn 7,9 m, 11,9 m en 15,8 m
  • 0,50 meter per rijstrook bij een boogstraal tussen 150 meter en 300 meter. De maximumbreedte is hierbij niet groter dan de standaardbreedtes zoals hierboven aangegeven
  • 0,30 meter per rijstrook bij een boogstraal tussen 300 meter en 400 meter. De maximumbreedte is hierbij niet groter dan de standaardbreedtes zoals hierboven aangegeven

In andere talen

  • Engels (English): Widening on curves

Bronnen

  • CROW. Handboek Wegontwerp. Ede, 2002
  • Highways Agency. Design manual for roads and bridges. 2008

Externe links