Bogojevo Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Most Erdut - Bogojevo

Мост Ердут - Богојево

SRB-17.svg
Blank.png
Overspant Donau
Rijstroken 1x2
Totale lengte 670 meter
Hoofdoverspanning 154 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 06-1980
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Bogojevo Bridge of Erdut - Bogojevo Bridge (Kroatisch: Most Erdut - Bogojevo, Servisch: Мост Ердут - Богојево) is een liggerbrug over de Donau op de grens van Kroatië en Servië.

Kenmerken

De Bogojevo Bridge is een stalen liggerbrug met een totale lengte van 670 meter en een hoofdoverspanning van 154 meter. De brug overspant de Donau tussen Erdut in Kroatië en Bogojevo in Servië. 150 meter stroomafwaarts is een vakwerkbrug als spoorbrug gelegen. Over de brug verloopt de Kroatische D213 en de Servische IB-17. Het belang van de brug is relatief beperkt, de Kroatische D213 komt uit Osijek, waarna de route zich aan Servische zijde splitst naar diverse wegen naar dorpen in Vojvodina.

Geschiedenis

De eerste brug op deze locatie was een stalen spoorbrug, geopend in 1911. Deze werd later gebruikt door zowel wegverkeer als spoorverkeer.

De nieuwe wegbrug is aangelegd op initiatief van Kroatië. In 1972 werd door Vojvodina een voorstel gedaan om drie bruggen over de Donau in het noorden van Joegoslavië aan te leggen, waarbij het voorstel was om ze allemaal te cofinancieren door beide regio's. Kroatië ging daar echter niet in mee en wilde alleen de brug bij Erdut - Bogojevo financieren. De brug is vanaf eind jaren '70 aangelegd en in juni 1980 geïnaugureerd. De brug is aangelegd door Mostogradnja, maar het staal kwam uit Kroatië.[1]

Na 1991 werd de brug een internationale grens tussen Kroatië en Servië. Aan beide kanten werden grensposten opgericht.

Referenties