Bolsøybrug

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Bolsøybrua)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bolsøybrua
Fylkesvei 64.svg
Bolsøybrua.jpg
Overspant Bolsøysundet
Rijstroken 1x2
Totale lengte 555 meter
Hoofdoverspanning 55 meter
Hoogte brugdek 16 meter
Openstelling 24-05-1991
Verkeersintensiteit 3.600 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Bolsøybrug is een liggerbrug in Noorwegen, gelegen nabij Molde in Møre og Romsdal. De brug overspant het Bolsøysundet en is onderdeel van de fylkesvei 64.

Kenmerken

De Bolsøybrug is een betonnen liggerbrug met een totale lengte van 555 meter en heeft 11 overspanningen, waarvan de langste 55 meter bedraagt. De maximale doorvaarthoogte bedraagt 16 meter. De brug is gelegen in een bocht en sluit aan op korte taluds die in het Bolsøysundet zijn gebouwd. Over de brug loopt de fylkesvei 64 met 1x2 rijstroken van Åndalsnes naar Molde. De brug verbindt het eiland Bolsøya met het schiereiland Skåla, ten zuidoosten van de stad Molde. De brug ligt op 3 kilometer afstand van de Fannefjordtunnel. De Bolsøybrug is tolvrij.

Geschiedenis

De Bolsøybrug is tezamen met de Fannefjordtunnel aangelegd als het project Skålavegen, om het schiereiland Skåla met Molde te verbinden. Dit verving een veerdienst van Grønneset tot Lønset over het Fannefjord. Met de bouw van de brug werd de arbeidsmarktregio van Molde effectief groter, omdat de mensen op het schiereiland Skåla een stuk sneller banen konden bereiken in Molde. De brug en tunnel zijn op 24 mei 1991 opengesteld. De aanleg was met tolheffing gefinancierd, de tolheffing werd op 15 juli 2005 opgeheven nadat het op te brengen bedrag was betaald door automobilisten. Dit was voor op schema, voor de aanleg werd rekening gehouden met een tolperiode van 20 jaar.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 3.600 voertuigen van de Bolsøybrug gebruik.[1]

Referenties

  1. Vegkart | Statens Vegvesen