Bonaire

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Bonaire.svg
Bonaire
Bonaire.png
Hoofdstad Kralendijk
Oppervlakte 288 km²
Inwonertal 15.000
Lengte wegennet ? km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg Autosnelweg
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode NL

Bonaire is een speciale gemeente van Nederland, en is een eiland gelegen in de Caribische Zee. Het is het oostelijkste eiland van de ABC-eilanden en telt zo'n 15.000 inwoners op 54 km². De hoofdstad is Kralendijk.

Inleiding

Bonaire ligt circa 50 kilometer ten oosten van Curaçao en 90 kilometer van de kust van Venezuela. Het eiland heeft de vorm van een boemerang en meet ongeveer 35 bij 12 kilometer. De hoofdstad Kralendijk ligt aan de westkust, andere grotere plaatsen zijn Rincón en Belnem. Bonaire is lang niet zo dichtbevolkt als Aruba en Curaçao. Het heeft een gevarieerd landschap, met zoutmeren en flamingoreservaten in het zuiden, gevolgd door droog rangeland ten noorden daarvan, overgaand in bebost en heuvelachtig gebied in het westen van Bonaire. Het Lake Gotomeer is het grootste meer. In het westen van Bonaire is een olieopslagterrein.

Het eiland leeft voornamelijk van toerisme en zoutwinning. Omdat er amper zandstranden zijn is Bonaire vooral in trek bij duikers. De officiële taal op Bonaire is het Nederlands, alhoewel Papiamento de omgangstaal is. Spaans wordt ook redelijk gesproken, het Engels amper als eerste taal.

Wegennet

Bonaire heeft een redelijk uitgebreid wegennet van tweestrooks wegen. Er is geen wegnummering en bewegwijzering komt ook vrijwel niet voor. De meeste straatnamen zijn in het Papiamento of het Engels, waarvan de naam vaak begint met "Kaya". Er zijn geen verkeerslichten op het eiland. wel zijn er sporadisch wat rotondes, die niet zo gangbaar zijn als op de andere Caribische eilanden van Nederland. Het wegennet is slechter onderhouden dan in Nederland, alleen de hoofdwegen zijn geasfalteerd, buiten het centrum van Kralendijk zijn de meeste overige wegen onverhard. De meeste uithoeken van het eiland zijn per verharde weg te bereiken, behalve het noordwesten. De verkeersborden zijn over het algemeen van Nederlands model, maar er komen ook verkeersborden voor die niet in Nederland gebruikt worden.[1] Verkeersborden zijn in het Nederlands.[2] In recente jaren zijn een aantal rotondes in Kralendijk aangelegd.

Wegnummering

Er is geen wegnummering op Bonaire.

Bewegwijzering

Er is sporadisch wat bewegwijzering, voornamelijk handwegwijzers naar Nederlands model met blauwe borden en witte letters. Straatnamen worden soms aangegeven, naar Nederlands model.

Referenties

Koninkrijk der Nederlanden

Landen: NederlandArubaCuraçaoSint Maarten

Openbare lichamen: BonaireSabaSint Eustatius