Bongdam - Gwacheon Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Korea provincial road 309.svg
Bongdam - Gwacheon Expressway map.png
Route 309
Begin Bongdam
Einde Gwacheon
Lengte 23 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Expressway 17

Afslagsymbool.svg Cheoncheon

Afslagsymbool.svg Homaesil

Knooppuntsymbool.svg Expressway 17

Afslagsymbool.svg West Suwon Korea 42.svg

Afslagsymbool.svg Uiwang

Afslagsymbool.svg Sinbugog

Afslagsymbool.svg Uiwang Korea 1.svg

Afslagsymbool.svg Cheonggye

Knooppuntsymbool.svg Expressway 100

Afslagsymbool.svg Gwacheon Korea 47.svg

Afslagsymbool.svg Gwacheon

Knooppuntsymbool.svg Gwacheon - Umyeonsan Expressway

De Bongdam - Gwacheon Expressway (Koreaans: 봉담과천도시고속화도로, Bongdam-Gwacheon dosigosoghwado-ro) is een expressway in Zuid-Korea, gelegen in de regio Seoul. De snelweg vormt een noord-zuidroute tussen Bongdam bij Suwon en Gwacheon, net ten zuiden van Seoul. De snelweg is grotendeels onderdeel van de provinciale weg 309. Het deel langs Gwacheon is ook onderdeel van de National Route 47. De snelweg is 23 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint aan de zuidwestkant van de zeer grote satellietstad Suwon, waar de Expressway 17 zich splitst in twee naast elkaar gelegen snelwegen, de Expressway 17 en Provincial Road 309. Aan de noordwestkant van Suwon bevindt zich een groot knooppunt met flyovers met de National Route 42. De snelweg telt dan 2x3 rijstroken en kruist tussen Suwon en Uiwang de Expressway 50, maar heeft er geen directe aansluiting mee.

De snelweg voert dan door een gebied met enkele grote satellietsteden van Seoul, namelijk Uiwang, Gunpo en Anyang. De snelweg voert door een klein gebergte, de 2x3 rijstroken splitsen zich in 4x2 rijstroken met een korte tunnel door de bergen. Kort daarna volgt een tweede parallelstructuur, met een knooppunt met de Expressway 100 en weer een korte tunnel. Men bereikt dan de voorstad Gwacheon, waar een korte dubbelnummering met de National Route 47 is. Dit deel is wat meer substandaard maar wel breed, met 5 tot 6 rijstroken per richting. Aan de noorzijde van Gwacheon splitst de snelweg zich vervolgens in de Gwacheon - Umyeonsan Expressway en de secundair verlopende National Route 47.

Geschiedenis

Het oudste deel is de bypass van Gwacheon, onderdeel van de National Route 47. De eigenlijke Bongdam - Gwacheon Expressway is hier op aangesloten. Als eerste opende in 1992 het traject van Uiwang tot Gwacheong, dat de twee tunnels omvat. Dit is aangelegd als een tolweg, oorspronkelijk waren er geen aansluitingen tussen Uiwang en Gwacheong. In 1995 opende het knooppunt met de Expressway 100 voor het verkeer, waardoor het noordelijk deel van de route ook tolvrij bereden kon worden.

In 1998 opende het zuidelijk deel tussen Bongdam en Uiwang, waarmee de grote satellietstad Suwon een tweede verbinding met de regio Seoul had. De snelweg is later opgewaardeerd. Circa 2006-2008 is de Gwacheon Tunnel verdubbeld van 2x2 naar 4x2 rijstroken. Ook is toen een extra afrit aangelegd nabij Anyang. Kort daarna, rond 2011, is de Uiwang Tunnel verdubbeld van 2x2 naar 4x2 rijstroken. Als onderdeel van dit project zijn ook de tussenliggende delen naar 2x3 tot 2x4 rijstroken verbreed.

In 2016 is de Expressway 17 tussen Bongdam en Gwangmyeong aangelegd, die langs Suwon direct naast de Bongdam - Gwacheon Expressway is aangelegd. Sindsdien verlopen hier twee autosnelwegen naast elkaar, een situatie die in Zuid-Korea wel vaker voorkomt.

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte opening
Afslagsymbool.svg Uiwang Afslagsymbool.svg Gwacheon 10,0 km 20-11-1992
Afslagsymbool.svg Bongdam Afslagsymbool.svg Uiwang 13,5 km 18-12-1998

Referenties


Expressways in Seoul
National Expressways

Expressway 1Expressway 15Expressway 17Expressway 29Expressway 35Expressway 37Expressway 50Expressway 52Expressway 60Expressway 100Expressway 110Expressway 120Expressway 130Expressway 171Expressway 400


Urban Expressways

Bukbu ExpresswayDongbu Urban ExpresswayGangbyeon ExpresswayGangnam Ring RoadGukhoe ExpresswayNaebu ExpresswayOlympic ExpresswaySeobu Expressway


Regional Expressways

Bongdam - Gwacheon ExpresswayBundang - Naegok ExpresswayBundang - Suseo ExpresswayGimpo - Hangang ExpresswayGwacheon - Umyeonsan ExpresswaySuseok - Hopyeong Expressway