Border Roads Organisation

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van de Border Roads Organisation.

De Border Roads Organisation (BRO) is een agentschap van het ministerie van defensie in India, dat verantwoordelijk is voor de bouw en het beheer van wegen in grensgebieden van India en in aangrenzende bevriende buurlanden. Tegen 2022 had de BRO 50.000 kilometer weg aangelegd.

Geschiedenis

De Border Roads Organisation werd in 1960 opgericht om de Indiase grens te beveiligen en wegenbouw uit te voeren om dit te bereiken. Dit was in aanloop naar de Chinees-Indiase oorlog van 1962. Het grensgebied van India bestaat grotendeels uit ontoegankelijke berggebieden in de Himalaya en Kashmir, waardoor men de grens niet effectief kon beveiligen.

Een belangrijk project was India-China Border Roads die vanaf 2005 zijn aangelegd langs de 'Line of Actual Control', die de de-facto grens tussen India en China vormt. Het project omvatte diverse bruggen, tunnels en wegen in het hooggebergte. Deze wegen zijn vaak een half jaar niet berijdbaar vanwege de sneeuwval op deze grote hoogte. De projecten zijn uitgevoerd in de staten Arunachal Pradesh, Uttarakhand, Ladakh en Sikkim.

Sommige projecten worden ook in het buitenland uitgevoerd in samenwerking met bevriende landen, zoals in Afghanistan, Myanmar, Bhutan en Tadzjikistan. De BRO heeft bijvoorbeeld het westelijkste deel van de India-Myanmar-Thailand Trilateral Highway in Myanmar aangelegd, en de Delaram-Zaranj Highway in Afghanistan. Deze wegen zijn nadien overgedragen aan de overheden van die landen.

Externe links

Referenties