Bosnië-Herzegovina

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg
Bosna i Hercegovina
Bosnië.png
Hoofdstad Sarajevo
Oppervlakte 51.129 km²
Inwonertal 3.531.159
Lengte wegennet 21.846 km
Lengte snelwegennet 192 km[1]
Eerste snelweg 2002
Benaming snelweg Autoput
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode BIH

Bosnië-Herzegovina, vaak kortweg Bosnië (Bosnisch, Kroatisch en Latijns Servisch: Bosna i Hercegovina, cyrillisch: Босна и Херцеговина) is een land in Zuidoost-Europa. Het land telt 3,5 miljoen inwoners en de hoofdstad is Sarajevo.

Inleiding

Bosnië werd in 1992 onafhankelijk van Joegoslavië, waarna een oorlog uitbrak die tot 1995 duurde. Sindsdien is het land verdeeld in de entiteiten "Federatie Bosnië-Herzegovina" en "Republika Srpska", en het district Brčko. De interne grenzen verlopen grillig. Sarajevo is de de facto hoofdstad van Bosnië-Herzegovina en Banja Luka van Srpska. Het land is overwegend bergachtig en heeft een zeer korte kustlijn met de Adriatische Zee bij Neum. Het grenst in het zuiden, westen en noorden aan Kroatië en in het oosten aan Servië en Montenegro. De hoofdstad Sarajevo ligt redelijk centraal in het oosten van het land. Belangrijke rivieren zijn de Sava, Bosna en Drina, en de zijrivieren daarvan. Bosnië is over het algemeen sterk bebost, en behoort tot de meest beboste landen van Europa. Het hoogste punt is de 2.386 meter hoge Maglić op de grens met Montenegro.

Wegennet

Het wegennet van Bosnië-Herzegovina.

De ontwikkeling van het Bosnische wegennet heeft sterk te lijden gehad onder de oorlog in de eerste helft van de jaren 90. Het heeft, na Montenegro en Albanië dan ook één van de minst ontwikkelde wegennetten van de Balkan, alhoewel daar langzaam verandering in komt. Sinds 2001 is de A1 vanaf Sarajevo naar het noorden in aanleg. Het is een tolweg. Er zijn plannen voor een noord-zuidsnelweg van Budapest naar Dubrovnik, die ook door Bosnië zal lopen. De A1 zal hier deel van uit maken, maar het zal nog jaren duren dat de snelweg er volledig ligt. Tevens is er sinds 1 juli 2013 een stuk A1 gereedgekomen aan de Kroatische grens ten zuiden van Čapljina. Concrete plannen voor andere snelwegen zijn er niet, wel zijn er vage plannen voor een A2 van Sarajevo via Bihać naar het westen. Bij Banja Luka ligt tevens een snelweg naar het noorden tot Gradiška, en de Autoput Banja Luka - Doboj verbindt beide steden over een afstand van 75 kilometer.

Snelwegen en hoofdwegen in Bosnië-Herzegovina

A1-BIH.svg A2-BIH.svg E661-BIH.svg Autoput Banja Luka - Doboj Gradski Autoput Sarajevo

M1-8-BIH.svg M1-9-BIH.svg M2-BIH.svg M4-BIH.svg M4-2-BIH.svg M5-BIH.svg M6-BIH.svg M6-1-BIH.svg M8-BIH.svg M11-BIH.svg M14-BIH.svg M14-1-BIH.svg M14-2-BIH.svg M15-BIH.svg M16-BIH.svg

M16-1-BIH.svg M16-2-BIH.svg M16-3-BIH.svg M16-4-BIH.svg M17-BIH.svg M17-2-BIH.svg M17-3-BIH.svg M17-4-BIH.svg M18-BIH.svg M18-1-BIH.svg M18-2-BIH.svg M19-BIH.svg M19-2-BIH.svg M19-3-BIH.svg M20-BIH.svg


Europese wegen

Bosnië-Herzegovina ligt nogal geïsoleerd, waardoor er geen belangrijke E-wegen door het land lopen. De belangrijkste is de E73, als verbinding vanaf Budapest naar de Adriatische Zee. Andere E-wegen zijn van regionaal karakter.

Europese wegen in Bosnië-Herzegovina

E65E73E661E761E762

Hoofdwegen

Zie Magistralni put (Bosnië-Herzegovina).

Regionale wegen

Zie Regionalni put (Bosnië-Herzegovina).

Bewegwijzering

Zie ook bewegwijzering in Bosnië-Herzegovina.

De Bosnische bewegwijzering kent groene borden met witte letters voor autosnelwegen, en blauwe borden met witte letters voor hoofdwegen. Op lokale wegen gebruikt men gele borden met zwarte letters, vergelijkbaar met de buurlanden. Voorheen bestonden er geen blauw-witte borden, en langs hoofdwegen zijn vaak nog oude geel-zwarte borden te vinden. Zeer lokale bestemmingen gebeuren met witte borden met zwarte letters. De Bosnische bewegwijzering toont overeenkomsten met die in Servië en Montenegro.

In het gehele land zijn alle nieuwe wegwijzers in 2 schriften: Het Latijnse schrift en het cyrillische schrift. In de (Moslim-Kroatische) Federatie staat de bestemming eerst in het Latijnse schrift en het cyrillische schrift daaronder, in de Republika Srpska is dat precies andersom.

Wegnummering

Bosnië-Herzegovina gebruikt samen met buurland Montenegro nog de oude Joegoslavische wegnummering. Sommige nummers veranderen aan de andere zijde van de grens dus niet. Het huidige systeem is omstreeks 1980 geïntroduceerd, destijds met lettersuffixes. Omstreeks 1985 is het fractionele systeem ingevoerd, de M2b werd bijvoorbeeld de M2.2. De wegnummering kent dus ook fracties, waarbij aftakkingen met een punt en cijfersuffix worden aangegeven. M-nummers werden voorheen met een koppelstreepje aangegeven, maar recenter worden deze achterwege gelaten. De M-wegen zijn de belangrijke doorgaande wegen van het land. Er zijn ook regionale wegen, die vrijwel nooit op kaarten worden aangegeven en sporadisch bewegwijzerd worden. In Bosnië-Herzegovina loopt de serie R4xx, van de zone 4 van het oude Joegoslavische systeem. Omstreeks 2005 zijn A-nummers ingevoerd voor autosnelwegen. Momenteel is alleen de A1 in gebruik. Het snelwegdeel van de M16 ten noorden van Banja Luka heeft voor zover bekend geen A-nummer, maar wel een E-nummer.

Er ligt sinds 20 maart 2014 een besluit om de wegen in de Federatie te hercategoriseren en te hernummeren[2]. Deze wijzigingen zouden ingaan op 15 november 2014, maar op 13 november 2014 is bekendgemaakt dat de uitvoering van het besluit uitgesteld werd tot 15 maart 2018.[3] Na 15 maart 2018 echter hebben er geen overdrachten of hernummeringen meer plaatsgevonden, het is vooralsnog onbekend wanneer dat wel gaat gebeuren.

In het bedrijfsplan van de wegbeheerder voor snelweg JPAutoceste voor 2016 zijn enkele A- en B-nummers toegewezen aan geplande autoceste en brze ceste:

  • A1 Kroatië - Šamac - Doboj - Žepče - Zenica - Kakanj - Sarajevo - Konjic - Mostar - Kroatië
  • A2 Kroatië - Orašje - Brčko - Tuzla
  • A3 Žepče - Tuzla
  • A4 Čapljina - Trebinje - Montenegro
  • B1 Bihać - Jajce - Travnik - Lašva
  • B2 Donji Vakuf - Bugojnu - Livno - Kroatië
  • B3 Kroatië - Posušje - Široki Brijeg - Mostar
  • B4 Sarajevo - Goražde - Montenegro

Maximumsnelheden

wegtype Vmax
Znak d42.svg 60 km.svg
Znak d43.svg 80 km.svg
Znak D7.svg 100 km.svg
Znak D9.svg 130 km.svg

Externe links

Referenties

Wegen van Europa

AlbaniëAndorraArmeniëAzerbeidzjanBelgiëBosnië-HerzegovinaBulgarijeCyprusDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkGeorgiëGriekenlandHongarijeIerlandIJslandItaliëKazachstanKosovoKroatiëLetlandLiechtensteinLitouwenLuxemburgMacedoniëMaltaMoldaviëMonacoMontenegroNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenPortugalRoemeniëRuslandSan MarinoServiëSloveniëSlowakijeSpanjeTsjechiëTurkijeVaticaanstadVerenigd KoninkrijkWit-RuslandZwedenZwitserland

in cursief landen die deels in Europa liggen of met Europa geassocieerd worden