Botts' dots

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Botts' dots in Las Vegas.

Botts' dots, ook wel raised pavement markers, zijn een alternatieve vorm van wegmarkering die in delen van de Verenigde Staten wordt toegepast.

Kenmerken

Botts' dots zijn verhoogde bolletjes in het wegdek, die zichtbaar zijn, geluid maken en trillingen creëren bij het overheen rijden ervan. Ze worden toegepast met of zonder geverfde wegmarkering. In sommige gevallen worden ze ook toegepast met aparte reflectoren (cat's eyes) Het grote voordeel van Botts' dots ten opzichte van wegenverf is dat ze langer meegaan. Omdat ze door sneeuwschuivers van de weg worden geschept worden ze veelal alleen in warme klimaten toegepast, met name in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Ze zijn ontwikkeld in California en werden daar lange tijd toegepast. In Nevada, met name de regio Las Vegas, worden ze op zeer grote schaal toegepast. De staat Arizona maakte er voorheen veelvuldig gebruik van, maar is daar later vanaf gestapt en ze zijn daar vrijwel volledig verdwenen.

Bott's dots zijn ook in andere landen toegepast, met name in het Midden-Oosten.

Geschiedenis

De Botts' dots zijn vernoemd naar Elbert Dysart Botts (1893-1962), een ingenieur die bij het California Department of Transportation werkte en leiding gaf aan een team dat verhoogde wegmarkeringen onderzocht. Deze research is voornamelijk in de jaren '50 uitgevoerd, er werd in 1955 uitgebreid getest in de omgeving van Sacramento. Het onderzoek richtte zich in eerste instantie op zichtbaarheid, later kwam men er achter dat ze ook voordelig waren om bestuurders te waarschuwen bij het overschrijden van de wegmarkeringen door middel van geluid en trilling. De verhoogde wegmarkering moest een duurzamer alternatief worden voor de snel wegslijtende wegenverf van die tijd.

Botts overleed in 1962, nog voordat zijn onderzoek werd omgevormd tot beleid. Zijn onderzoeken werden in 1964 weer boven tafel gehaald en het werd voor het eerst getest op een deel van de Interstate 80 bij Vacaville in 1965. In september 1966 besloot de regering van California dat deze verhoogde wegmarkeringen de standaard zouden worden op alle state highways (inclusief de US Highways en Interstate Highways) die geen last van sneeuwval hadden.

De Botts' dots zijn daarna op zeer grote schaal in California geïmplementeerd, met 25 miljoen dots die zijn geproduceerd in die staat alleen. Ze zijn daarna in een groot deel van de zuidelijke staten toegepast, alhoewel niet op de schaal van California, met uitzondering van Nevada, waar ze met name in en rond Las Vegas op zeer grote schaal zijn geïmplementeerd. Arizona besloot eind jaren '90 over te stappen op thermoplast en verbeterde wegenverf. In California worden ze sinds 2017 ook uitgefaseerd vanwege de kosten en om wegen geschikter te maken voor zelfrijdende voertuigen.

Referenties