Bräckemotet

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Bräckemotet
Brackemotet.png
Kruisende wegen E6 SE.svgLV155.svg
Type aangepast ster
Opengesteld 1998

Bräckemotet is een knooppunt in Zweden, gelegen in Göteborg. Hier kruist de westelijke ringweg van Göteborg (E6.20) de länsväg 155. Het knooppunt is vormgegeven als een aangepast sterknooppunt.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de wijk Bräcke van Göteborg waarin het gelegen is. Anders dan andere provincies in Zweden heten aansluitingen in de regio Göteborg een 'motet'. Elders heten ze een trafikplats.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een compact en aangepast sterknooppunt, maar lijkt meer op een serie splitsingen. De doorgaande verbinding is de westelijke ringweg van Göteborg (E6.20) richting de LV 155 naar Öckerö. Alle takken tellen 2x2 rijstroken, maar naar het westen zit een splitsing in de LV 155 naar Öcerkö en Angered. Direct ten noordoosten van het knooppunt gaat de LV 155 door de Lundbytunnel. Naar het zuiden verloopt de E6.20 over de Älvsborgsbrug. Ten westen van het knooppunt is industrie, ten oosten woonwijken.

Geschiedenis

In 1966 opende de Älvsborgsbrug over de Göta Älv, waarover de E6.20 loopt, en die lange tijd gewoon naar het westen afboog. Waarschijnlijk was er ter plekke van het huidige knooppunt voorheen een reguliere afrit. In 1998 opende de Lundbytunnel van de LV 155, waarmee de noordelijke ring van Göteborg ontstond. Toen is ook de afrit aangepast tot een knooppunt. In 2011-2012 is het Vädermotet ten westen van het Bräckemotet omgebouwd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden zo'n 40.000 voertuigen over de E6.20 ten zuiden van het knooppunt. Ten westen van het knooppunt rijden 21.000 voertuigen over de LV 155 en 35.000 voertuigen door de Lundbytunnel ten oosten van het knooppunt.

Referenties


Knooppunten in Zweden

AdolfsbergArlandaBräckemotetBulltoftaFredriksbergGävle VästraGräsnäsGullbergsmotetHäggvikHelsingborg SödraJärnbrottsmotetKistaKronetorpKroppKungens KurvaLjungarumMölndalsmotetNybodaOlskroksmotetPetersborgRingömotetRödastensmotetSaltskog ÖstraSunnanå