Motorvejkryds Brøndby

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Brøndby)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brøndby
Kruisende wegen
Type onvolledig klaverblad
Opengesteld 1980

Het motorvejkryds Brøndby is een knooppunt in Denemarken, uitgevoerd als onvolledig klaverblad. Hier kruisen de E47 en E55 de Primærrute 21.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar Brøndby, een voorstad van København. Het knooppunt ligt midden in de gemeente Brøndby, die sterk verstedelijkt is. Het knooppunt wordt soms ook het motorvejkryds Brøndbyøster genoemd.

Configuratie

Het motorvejkryds Brøndby is vormgegeven als een onvolledig klaverblad, waarbij de 2x3 rijstroken tellende Primærrute 21 de oost-westverbinding vormt van København naar Roskilde. Daaroverheen gaat de 2x2 rijstroken tellende Motorring 3, bestaande uit de E47 en E55. De Motorring 3 telt aan weerszijden van het knooppunt 2x3 rijstroken en vormt de rondweg van København. Het knooppunt is onvolledig, het is niet mogelijk om vanuit Køge richting København te rijden en vice versa. Dit verkeer wordt geacht via het Motorvejkryds Ishøj te rijden en de Primærrute 21 te nemen. Het knooppunt ligt in een open gebied in een verder verstedelijkte omgeving op circa 10 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Reeds in 1968 werd de Holbækmotorvejen, waaruit de Primærrute 21 bestaat, opengesteld tussen København en de aansluiting Søndre Ringvej, net ten westen van het knooppunt. In 1977 werd de Motorring 3 (E47/E55) tussen de Roskildevej en het motorvejkryds Brøndby opengesteld, waarmee sprake was van een knooppunt. Het knooppunt werd in 1980 voltooid toen de Motorring 3 nog een kilometer verder werd doorgetrokken naar het motorvejkryds Avedøre. In 2010 is de Motorring 3 naar 2x3 rijstroken verbreed.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 70.900 voertuigen over de Motorring 3 ten zuiden en 72.500 voertuigen ten noorden van het knooppunt. De Primærrute 21 verwerkte 59.100 voertuigen ten oosten en 63.700 voertuigen ten westen van het knooppunt.[1]

Referenties

Knooppunten in Denemarken

Aarhus-NordAarhus-SydAarhus-VestAvedøreBallerupBrøndbyFredericiaGladsaxeHerningHerning-SydHolbækIshøjKliplevKøge-VestKoldingKolding-VestKongens LyngbyOdenseRødovreSkærupTaastrupVallensbækVejleVendsyssel