Brücke der Solidarität

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brücke der Solidarität
Overspant Rhein
Rijstroken 1x3
Totale lengte ~760 meter
Hoofdoverspanning 256 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 03-07-1950
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Brücke der Solidarität is een boogbrug in Duitsland, gelegen in de stad Duisburg in de staat Nordrhein-Westfalen. De brug overspant de rivier de Rhein (Rijn) en is de grootste boogbrug van Duitsland en de enige over de Rhein met een boog boven het brugdek.

Kenmerken

De brug overspant de Rhein bij Duisburg, even ten zuidwesten van het centrum. De totale bruglengte bedraagt circa 760 meter, met name aan de westkant zijn een serie aanbruggen. De hoofdoverspanning bedraagt 256 meter, waarmee het de langste boogbrug van Duitsland is. De boog is 35,5 meter hoog. De rijbaanbreedte bedraagt 9 meter, met 3 rijstroken van 3 meter breedte. De middelste rijstrook is een wisselstrook, de enige brug over de Rhein die dat heeft. Het is tevens de enige lokale brug over de Rhein bij Duisburg, de overige bruggen zijn Autobahn-bruggen.

Geschiedenis

Tussen 1934 en 1936 werd de eerste brug op deze locatie gebouwd, de Admiral-Graf-Speer-Brücke, die in iets minder dan 2,5 jaar tijd gebouwd is en op 22 mei 1936 werd geopend door minister Goebbels. De aanleg kostte destijds 6,75 miljoen Reichsmark. De brug werd op 4 maart 1945 opgeblazen door het terugtrekkende Duitse leger.

Direct na het eindigen van de Tweede Wereldoorlog werd een vervangende brug gebouwd, die tussen juli 1945 en juli 1950 is aangelegd. Deze huidige brug opende op 3 juli 1950 voor het verkeer. De brug had oorspronkelijk 4 rijstroken, maar deze waren te smal voor de huidige veiligheidseisen. In de jaren '90 is de configuratie omgevormd tot 3 rijstroken met een wisselstrook. De brug heeft sinds 1988 de huidige naam Brücke der Solidarität.

Verkeersintensiteiten

Er zijn geen verkeersgegevens van de brug bekend. Vermoedelijk gaat het om circa 25.000 voertuigen per etmaal.

Zie ook

Referenties