Brünigpass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brünigpass
Hoogte 1.008 m
Weg
Hellingspercentage 8%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld 1861
Kaart kaart

De Brünigpass is een bergpas in Zwitserland, gelegen tussen de kantons Bern en Obwalden. De bergpas is met 1.008 meter niet zo heel erg hoog, maar wel van groot belang. Over de Brünigpass loopt de Hauptstrasse 4.

Kenmerken

De Brünigpass begint op circa 570 meter hoogte net ten oosten van Brienz. Meteen stijgt men flink, alhoewel de weg breed is. Er is een tunnel waarin men 360 graden draait om hoogte te winnen. Vlak voor de pashoogte is er een alternatieve weg die weer afdaalt naar Meiringen. Hierna volgt de Brünigpass. Omdat de pas lager dan de boomgrens ligt is er amper sprake van uitzicht. Bovenop de pas is een treinstation en slaat een zijweg af naar het dorp Hasliberg. De afdaling naar Lungern kent slechts enkele scherpe bochten en is ook hier vrij breed. Even boven Lungern is er een uitzichtspunt dat uitzicht biedt op de Lungernsee.

Aan de noordzijde van de pas heeft men uitzicht over de Lungernsee.

Geschiedenis

De weg over de Brünigpass is in 1861 geopend, na twee jaar bouwtijd.[1] In 1888 volgde de opening van de spoorlijn over de bergpas. De bergpas is van groot belang voor het regionale verkeer, het is de kortste verbinding tussen Interlaken en het Berner Oberland en de stad Luzern.

Toekomst

Er worden ideeën geopperd om de A8 via een tunnel onder de Brünigpass door te leggen. Een dergelijke tunnel zou tussen 4 en 10 kilometer lang moeten zijn, afhankelijk van het beginpunt, in Giswil of bij Lungern. Sinds eind 2012 eindigt de A8 bij Lungern. In 2017 werd besloten dat een basistunnel van 3,8 of 5,8 kilometer lengte niet rendabel was.[2]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 7.200 voertuigen van de Brünigpass gebruik.[3]

Referenties

Bergpassen in Zwitserland

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass